|

Anadolu'ya senfonik yolculuk

Klasik müzikte ülkemizde çığır açan Prof. Ersin Onay, Bilkent Senfoni Orkestrası'nın kuruluşunu, 6 yıl süren Anadolu turnelerini "Topraktan Sahneye"kitabında topladı. Onay, "Anadolu'nun unutulmuş yörelerine gittik. Konserlerimiz olgunlukla izlendi. Bu bir insanlık projesiydi" diyor.

Yeni Şafak
04:00 - 19/05/2017 Cuma
Güncelleme: 08:11 - 19/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Karl Anton Rickenbacher Efes Konseri
Karl Anton Rickenbacher Efes Konseri

Her şey bir hayalle başladı. Yaklaşık 30 yıl önce, Ankara'nın bozkırında, 5 öğrenciyle Bilkent Üniversitesi bünyesinde müzik ve sahne sanatları fakültesi, ardından da Türkiye'nin ilk özel akademik orkestrası Bilkent Senfoni kuruldu. Prof. Dr. Ersin Onay öncülüğünde sanat yaşamına merhaba diyen topluluk önce Anadolu'nun dört bir yanına ardından da yetiştirdiğini bine yakın öğrenciyle dünyaya yayıldı.


DOĞRU OLANI YAPTIK

Ekip, 1986-200 yılları arasında, bir klişeyi yıkarak Anadolu'nun yolunu tuttu. Kayseri, Konya, Sinop, Diyarbakır, İskenderun, Mardin, Adıyaman, Bayburt gibi illere gitti; yabancı şef ve orkestralar eşliğinde birçok kişiyi ilk kez klasik müzikle buluşturdu. İşte bu serüven Prof. Ersin Onay tarafından kayıt altına alındı. Fakültenin kurucusu, piyanist Onay, yaşadıklarını "Topraktan Sahneye" kitabında anlattı. Kitaba 120 sanatçı ve serüvene tanık olanlar da yazılarıyla destek verdi. Eserin tanıtım toplantısında konuşan Onay, özellikle 6 yıl süren Anadolu turnelerine değindi. "Bu bir toplum ve insanlık projesiydi" diyen Onay, şöyle konuştu: "Senelerce bu insanlar klasik müzikten anlamaz dediler. Biz bu örtüyü kaldırdık. Oralara gittiğimizde durumun buradan bakıldığı gibi olmadığını gördük. Anadolu'nun unutulmuş yörelerine gittik. Konserlerimiz olgunlukla izlendi. Hiçbir zaman popülist bir yaklaşımımız olmadı. Onlar ne anlar diyenler de oldu iyi yapıyorsunuz diyenler de... Biz doğru olanı yaptık."

Belgesel eşlik ediyor

Kitaba 54 dakikalık bir belgesel eşlik ediyor. Belgeselde Anadolu'nun dört bir yanındaki turneler, sanatçılarla ve seyircilerle yapılan söyleşiler yer alıyor.

BİN ÖĞRENCİ YETİŞTİ

Onay bu titiz çalışmayı yayıncısı Muammer Sun, iletişim danışmanı Sibel Asna ve müzikolog Filiz Ali'nin katıldığı toplantıyla tanıttı. Grand Pera'da konuşan Onay, yurt dışı ve yurt dışında verdiği konserlere değindi; fakülte bünyesinde bini aşkın öğrencinin yetiştiğini vurgulayarak, "Geleceğin sanatçısını ve sanatçının geleceğini bir arada düşündük" dedi.

#​Klasik müzik
#Orkestra
7 yıl önce