|

AVM’de namaz için yerin dibine girmek lazım

AVM’lerin yaratıcısı olan Victor Gruen’in de dediği gibi AVM’ler toplumların yeni sosyal mekânı olmaya başladı bile… Ancak bu mekânlarda açıldığı günden itibaren ibadet bir gereklilik olarak görülmemiş olacak ki içlerinde mescit bulunmuyor. Gerçek Hayat AVM’lerdeki mescit eksikliğini sorguluyor.

Yeni Şafak
14:04 - 9/02/2016 Salı
Güncelleme: 12:27 - 9/02/2016 Salı
Gerçek Hayat

AVM'lerin mescit eksikliği ibadeti eve zorlar nitelikte olduğunu gözler önüne seriyor. Ancak muhafazakâr kesimin gittikçe artan talebi ve 2013'te Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın çıkardığı yasayla birlikte AVM'lerde mescit açmak zorunlu hale geldi. Buna bağlı olarak bazı AVM'ler şık ve fonksiyonel mescit yaparken bazıları da adeta yasağı savma kabilinden mescit açıyor. Çünkü bu mescitler ya otoparklarda ya da AVM'nin dışında yer alıyor.



Yerin dibinde mescit


Hiç şüphesiz en büyük sorunlardan biri de mescitlerin hala otopark kenarlarına sığıntı olarak hapsedilmesi… Gerçek Hayat bu sorunu halka sorduğunda ilginç cevaplar alıyor. Avukat Zeynep Hanım mescidi sorduğunda “otoparktadır kesin” tahminin de bulunuyor. Özel bir şirkette çalışan Ezgi Hanım ise otoparklarda birçok gasp olayının olduğunu bu sebeple çoğu kez mescide gitmekten çekindiğini dile getiriyor.





Mescit için navigasyon gerek


AVM mescitlerindeki bir diğer sorun ise mescitleri bulmak için yeterli yönlendirme levhasının bulunamaması. Herhangi bir markanın yeri AVM içinde çeşitli levhalar ve haritalarla bulunabilirken mescit için gerekli levha ancak mescidin yakınında beliriyor.



Cevahir AVM'nin mescidi levha sıkıntısının yanında küçük olmasıyla da sıkıntı teşkil ediyor. İşlek bir yerde olması sebebiyle bir namaz vakti girdiğinde sıraya girilmesi gerekebiliyor. İranlı bir turist yöneltilen soruya ise “keşke her katta olsa” yanıtını veriyor.



Abdesthanedeki hijyen yetersizliği


Zorlu, Akasya gibi yeni açılan AVM'lerde bu sorunla pek karşılaşmasak da Optimum, Nautilus gibi daha eski olan AVM'lerin mescitlere hassasiyet göstermediklerini, abdesthanelerin bakımsızlığının sürdüğünü görüyoruz. Nautilus'ta alışveriş yapan bir hanım ise ıslak ayaklarla halılara basılmasından şikâyetçi… Başkasının ıslak ayağıyla bastığı yerde secdeye vardığını söyleyen hanım, tek kullanımlık terliklerle bu işin hallolacağını söylüyor.




AVM'lerde namaz kılmak için ihtiyaç duyulan feracelerin ve başörtülerin de yeterli olmadığı vurgulanıyor.









#AVM
#Gerçek Hayat
#mescit
8 yıl önce