|

Bamsı’nın yeni kurgusu

Modern edebiyatın vazgeçilmez temalarından biri de kadim hikâyelerin, kıssaların bugünün okurlarına ve estetiğine uygun yeniden yazımlarıdır elbette.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 21:26 - 13/12/2016 Salı
Yeni Şafak
CİHAN DİNAR


Thomas Mann'ın “Yusuf ve Kardeşleri” adlı dört ciltlik romanı, James Joyce'un “Ulysses”i bu anlamda taşıdıkları estetik değerler de modern klasikler arasında yer almayı hak etmiş özgün metinlerdir. Bu meyanda popüler kültürün de kadim efsanelere duyarsız kalmadığı ise hepimizin malumu.



TÜRK MİTOLOJİSİNDEN İLHAMLA


Gelelim Bamsı'ya… Ufuk Tufan ilk romanında Orta Dünya'nın tam merkezindeki dokuz hanlığı anlattığı Yada Taşı Efsanesi-1 Yafes'in Oğulları'nı kaleme almıştı. Yafes'in Oğulları'nda Türk mitolojisinden ilham alarak ve tamamen gerçekleri yansıtan yazar, Yafes'in oğulları ve Şeytan Erlik arasında geçen savaşı anlatıyordu.



İkinci romanında yazar Ufuk Tufan Bamsı'da Türk mitolojisinde oldukça önemli bir yere sahip olan Dede Korkut Hikâyeleri'nin efsanevi isimlerinden Bamsı Beyrek'i yazmış. Bir edebiyat öğretmeni olan Ufuk Tufan, öğrencilerine hayranı oldukları kahramanların aslında kendi efsanelerimizden esinlendiğini söylüyor. Ufuk Tufan, destanlarımızın efsanevi kahramanlarından Bamsı Beyrek'i yazarken başta öğrenciler olmak üzere tüm okuyuculara destanlarımızı sevdirmeyi hedefliyor.



SAVAŞIN DEĞİŞTİRDİĞİ HAYATLAR


Bamsı romanında hikâyenin yoğun anlatımı genişletilerek, olay örgüsü zenginleştirilerek dili ve üslubunun orijinalliğini bozmadan modern roman yazma tekniklerine uygun bir hâle getirilerek özellikle öğrencilerin Dede Korkut Hikâyeleri'ni daha çok severek okumaları ve anlamaları amaçlanmış. Bu özelliğiyle roman ortaokul ve lisedeki her sınıf düzeyinde gönül rahatlığı ile okutulabilir. Bamsı romanında yazar Orta Asya Türk aile yapısı, kadim örf ve âdetlerimiz, bozkır hayatı, Türklerin kendi arasında mücadeleleri, Türkler ile Hristiyanlar arasındaki savaşlar tüm çıplaklığı ile gözler önüne serilmiştir. Bunun yanı sıra İslamiyet'i ilk kabul eden Türklerin hayatındaki değişimlere de yer veriliyor.



DEDE KORKUT ZENGİNLEŞİYOR


Kayı Obası'nın Bey'i, Pay Püre Bey'in arka arkaya yedi kızı olur. Bey, ölünce tacını, tahtını bırakacağı; soyunu devam ettirecek bir oğlu olmadığı için hep kederlidir. Dodurga Obası'nın Bey'i, Pay Biçen Bey de kederle oturup kalkmaktadır. O da bir kız evlât hasretiyle yanmaktadır... Pay Biçen Bey tüm beylerin huzurunda bir kızı olursa, Pay Püre Bey'in doğacak oğluna beşik kertme olarak o kızı vereceğine yemin eder. Allah Teâlâ, Kayı Bey'ine adı 'Bamsı Beyrek' olarak konulacak oğlu; Dodurga Bey'ine de adı 'Banu Çiçek' olarak konulacak kızı verir… Elbette her gün Hristiyan askerleri obayı taciz eder. Yine bir saldırıya göğüs geren Bamsı Beyrek cesurca savaştığı ama sayıca yetersiz kaldığı dövüşte tutsak edilir. Banu Çiçek, âşık olduğu Bamsı Beyrek'i beklerken, Bamsı Beyrek için on altı yıllık uzun bir esaret başlamıştır. Yıllar birbirini kovalar… Dede Korkut Kütüphanemiz sadece akademik çalışmalarla değil günümüz yazarlarının yeni kurgularıyla da zenginleşecek. Daha yazılması gereken çok kitap var vesselam.







• • •


Bamsı - Dede Korkut Romanları - 2


Ufuk Turan


Nesil Yayınları


Eylül 2016


240 sayfa




#Kayı Obası
#Modern edebiyat
#James Joyce
#Ulysses
#Bamsı
7 yıl önce