|

Bilginler ve alimler 'Yed-i Velayet 7 Vilayet' ile İstanbul'da

Kültür bakanlığı desteği ile bu yıl 4’üncüsü düzenlenen 7 şehirde yaşamış, 7 İslam büyüğünü tema alındığı Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali'nin İstanbul gösterimi bugün başlıyor. Dünya çapında Türkiye'yi temsil eden ve ilk tasavvufi film festivali olan Yed-i Velayet 7 Vilayet projesinde İbni Sina- İbni Haldun- El Biruni gibi birçok öncü isim beyaz perdeye taşınıyor.

Yeni Şafak
10:25 - 21/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 11:00 - 21/08/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Diğer
Diğer

Kültür bakanlığı Sinema Genel müdürlüğü, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının destekleri bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali İslam’ın ilim ve bilim insanlarını sinema konusu haline getiriyor.

7 şehirde yaşamış, 7 İslam büyüğünü tema alındığı 4.Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali’nin İstanbul gösterimi 21-22-23 Ağustos’ta Sultanahmet Amfi Sahnede halk ile buluşuyor.

Her yıl değişen temalarla dünyaya mal olmuş değerleri konu alan festivalde, tema edilen kişilerin, hayatlarından, düşüncelerinden, felsefelerinden, öğütlerinden esinlenerek uyarlanmış, günümüz ve döneminde geçen kısa filmler ve kısa film senaryoları yarışıyor.

Festival kapsamında açılan senaryo ve kısa film yarışmalarında, İbni Sina- İbni Haldun- El Biruni- Farabi- Molla Fenari- Ali Kuşçu – İbni Rüşt gibi orta çağa damgasını vurmuş bilim insanları tema ediniliyor. Senaryo yarışması sonucunda her tema konusundan seçilen en iyi 7 senaryo my elit yapım şirketi tarafından, Konya, Tuz gölü, Bursa ve İstanbul’u doğal plato yaparak film haline getirildi.

İlk tasavvuf film festivali

Dünyanın ilk tasavvuf filmleri festivali olan Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivalinde; genç ve profesyonel senaristlerin eserleri beyaz perdeye taşınıyor. Her yıl verilen temalar hakkında yazılan senaryolardan, her tema için bir birinci seçilerek, seçilen en iyi 7 senaryo, profesyonel bir ekip ile My Elit Yapım tarafından film haline getirilmeye devam ediliyor.

Kısa film kategorisinde ise, verilen temalar ile ilgili yönetmenlerin hazırladıkları kısa filmlerden, en iyi 7 film, 7. Sanat yazlık sinemasında gösterime alınarak, festival kapsamında en iyi 4 kısa film ödüllendiriliyor.


İstanbul gösterimi Sultanahmet'te

Festival kapsamında kurulan 7. Sanat yazlık sinemasında, 21-27 Ağustosta halka açık ücretsiz gösterimler, İstanbul ve Bursa’da gerçekleştirilecek. Festival boyunca İslam’ın bilim insanlarını konu alan, 7 Kısa film kategorisinden, 7 senaryo kategorisi olmak üzere 14 film gösterimde olacak. İstanbul’da Sultan Ahmet amfi sahnede kurulacak olan 7. Sanat Yazlık Sinemasında, 21-22-23 Ağustos saat 21:00 / 22:00 saatleri arasında ücretsiz halk gösterimleri gerçekleştirilecek.

7. Sanat Yazlık Sineması, Bursa’da ise Kent meydanı avm de 25-26-27 Ağustosta 21:00-22:00 saatleri arasında Bursalı sinema severlerle buluşacak.


Farklı formatı ve içeriği ile Dünyanın ilk tasavvuf filmleri festivali olan ve Bu yıl 4. Kez düzenlenen Uluslararası Yed-i velayet 7 vilayet kısa film festivalinin Komite başkanı ve genel yönetmeni Eda Sürmeli yaptığı açıklamada;

“Bu yıl genç ve profesyonel meslektaşlarımız ile İslam’ın ilim ve bilim insanlarını anlatmak istedik. Çağ dışı bir inanış olarak algılanan ve algılatılan İslam’ın, özünde ve gerçeğinde bilinirlik ve farkındalığın kapısı olduğunu, İslam ve bilimin algılatılanın aksine iki ayrı kutup olmadığını anlatmak istedik. Dünya, bizi inanışımızın gölgesinde geride kaldığımızı savunurken, onları ortaçağa, kendilerinin edindiği medeniyetin başlangıç noktasına götürüyoruz. Orta çağ keşif için kodlanmış bir zamandı ve Avrupa karanlık çağını yaşarken büyük alimler ve bilginler medeniyete dair bilgileri, tüm insanlık adına açığa çıkartıyorlardı. İslam, tüm algının ötesinde olmuş, olmakta olan ve olacakları rehberi Kuran-ı Kerim ile bize sunulan, bir ikramdır. Bizde bu algıda olan sadece 7 kişiyi sinema konusu haline getirdik” dedi.

Cannes ve Verona film festivalinde Türkiye'yi temsil etti

7 en iyi senaryonun perdeye taşındığı Festival 4 yılda büyük ilgi gördü. Yurt dışında, 2015 yılında 69. Cannes film festivalinde, İtalya’da Verona film festivalinde Yahya Şirvani temalı Bir mülteci hikayesi olan GABRA ile , 2016 yılında Losangeles Cine Fest, Meksika Oxcana Film Festivalinde İbni Arabi temalı TERKİP ile yer buldu. Bu yılda 7 bilim insanını tema alan filmleri ile yurt dışında temsile devam ediyor.


#Yed-i Velayet 7 Vilayet
#İstanbul
#Bursa
7 yıl önce