|

Bin yılllık parfüm dükkanı

Şanlıurfa'daki Harran Örenyeri'nde, bu yılki kazılarda yaklaşık bin yıl önceye ait olduğu tahmin edilen "miskçi dükkanı" ve çok sayıda süslü hoş koku kabı bulundu. Harran Örenyeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, bulunan misk dükkanının o dönemde temizliğe verilen önemi gözler önüne serdiğini söyledi.

Yeni Şafak
16:21 - 19/08/2017 Cumartesi
Güncelleme: 16:26 - 19/08/2017 Cumartesi
AA
Harran'da bin yıllık "parfüm dükkanı" bulundu.
Harran'da bin yıllık "parfüm dükkanı" bulundu.

Dünyanın en eski yerleşim yerleri arasında gösterilen Şanlıurfa'daki Harran Örenyeri'nde, bu yılki kazılarda yaklaşık bin yıl önceye ait olduğu tahmin edilen "miskçi dükkanı" ve çok sayıda süslü hoş koku kabı bulundu.

Milattan önce 6 binli yıllardan günümüze kadar kesintisiz yerleşim yeri olan ve bir dönem Asurlular ile Emevilere başkentlik yapan Harran Örenyeri'ndeki kazılar devam ediyor.

Temizliğin önemini gösteriyor

Harran Örenyeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, kazı çalışmalarında Ulu Cami Külliyesi'nde bir miskçi dükkanı bulduklarına işaret ederek şu değerlendirmeyi yaptı:

  • "Buradaki dikdörtgen planlı odada hoş koku kapları olan yüzlerce kürevi konik kaplar elde ettik. Bu kaplarla birlikte bazalt çanak ve pitos parçaları da meydana çıkarıldı. Kürevi konik kaplar yaklaşık 10 santimetre yüksekliğinde ve pişmiş topraktan yapılmış olup, sık dokulu kalın ve sert hamurludur. Formundan dolayı 'kürevi-konik' olarak isimlendirilir. Bu kapların dış yüzeyinde damla motifi, örgü veya stilize bitkisel desenlerden oluşan aplike unsurlar ile damla biçimi kabara, elips, stilize yaprak, çiçek, örgü ve küçük rozetlerden oluşan kalıp baskısı desenleri görülür. Tüm bunlar İslamiyet'in o döneminde de temizliğe, güzel, hoş kokuya ne kadar önem verildiğini bize gösteriyor."
#Harran
7 yıl önce