|

Bit pazarından katliam fotoğrafları çıktı

Almanya'daki bir bit pazarından Türk koleksiyonerin aldığı fotoğraflar içerisinde ittifak devletleri askerlerinin Çin'deki yağması ile Japonların Nanking katliamına ait fotoğraflar bulundu.

Aa
00:00 - 17/08/2012 Cuma
Güncelleme: 16:17 - 17/08/2012 Cuma
Yeni Şafak
Bit pazarından katliam fotoğrafları çıktı
Bit pazarından katliam fotoğrafları çıktı

Almanya'daki bir bit pazarından Türk koleksiyoner tarafından alınan fotoğraflar içerisinde 1900'lü yılların başında Avrupalı ittifak devletlerinin Çin'de yaptıkları iddia edilen yağma ve 1937'de Japonların yaptıkları iddia edilen Nanking katliamına ait bilinmeyen fotoğraflar bulundu.

İsminin açıklanmasını istemeyen ve Almanya'da yaşayan Türk koleksiyoner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'nın Berlin şehrindeki Steglitz Pazarı'nda koleksiyonu için araştırma yaptığı sırada bazı fotoğraflar aldığını söyledi.

Aldığı fotoğraflarda elleri bağlanmış, işkence edildikleri anlaşılan insanların görüldüğü yaklaşık 80 fotoğrafın bulunduğunu anlatan koleksiyoner, fotoğrafların hangi döneme ve kimlere ait olduğunu araştırmaya başladığını, ancak Alman kaynaklarında yeterli bilgiye ulaşamadığını ifade etti.

Uysal, bit pazarından tarihin en acı manzaralarından birine ait kayıtların çıkmasının tarihçiler açısından şaşırtıcı olmadığını dile getirerek, şunları söyledi:

'Yurt içi ve yurt dışı bit pazarları ile sahaflar, bilim adamları için önemli. Çünkü o döneme ait tanıklar vefat ettikten sonra eserleri veya çalışmaları bir şekilde ortada kalabiliyor. Bunlar da önemini bilmeyen yakınları tarafından buralarda değerlendiriliyor. İnsanların bilmediği bazı olaylar, küçük bir fotoğraftan veya bilgiden yola çıkılarak ortaya konuluyor. Bu olaylar bilim adamları için çok önemli. Bilgiye ve belgeye ulaşmak bazen kolay olmuyor. Ancak bit pazarlarında veya sahaflarda ulaşılan belgeler tarihin bazı yönlerini aydınlatmaya yetecek bilgiye sahip oluyor.'

12 yıl önce