|

Bit temizleyerek para kazanıyorlar

Çoğu çocuk okula başladığında bir şekilde bitle tanışıyor. Bitler ilaçlara karşı bağışıklık kazandığı için solüsyonlar işe yaramadı. Bit temizleme şirketleri bu nedenle kârlı bir sektör haline geldi. İngiltere'de çocukların bitliyken okula alınmaması, hatta resmi olarak biti olan insanların kuaförlere alınmasının da yasaklanması böyle bir iş alanının ortaya çıkardı. Bit temizleme şirketleri ekipleriyle birlikte bazen tek bazen birkaç seansta bir türlü temizlenmeyen bitler için çare oldu.

Yeni Şafak
10:10 - 17/11/2016 الخميس
Güncelleme: 10:16 - 17/11/2016 الخميس
Diğer
Şirket görevlileri özel üniformaları, büyüteçli gözlükleri, bit tarakları ve bitlerin ve sirkelerin saçtan kolay taranmasını sağlayacak zehirsiz solüsyonlarıyla eve geliyor.
Şirket görevlileri özel üniformaları, büyüteçli gözlükleri, bit tarakları ve bitlerin ve sirkelerin saçtan kolay taranmasını sağlayacak zehirsiz solüsyonlarıyla eve geliyor.

Çoğu çocuk okula başladığında bir şekilde bitle tanışıyor. ABD'de her yıl 12 milyon çocuk bitleniyor. 2011'de İngiltere'de yapılan bir araştırma ise1 6 yaş altı çocuk ve gençlerin üçte birinin geçmiş 12 ay içinde bitlendiğini gösteriyor. 'Bit hattı' Bitlerin birçok ilaca karşı bağışıklık geliştirmiş olması ailelerin karşılaştığı sorunların başında geliyor. Ama bunun da çaresi bulundu. Hem ABD'de hem Avrupa'da bitleri profesyonelce temizleyen işletmeler açıldı. Washington DC'ye bir saat mesafede Maryland'daki Lice Happens bunlardan biri.



Telefonla randevu alındığında şirket görevlileri özel üniformaları, büyüteçli gözlükleri, bit tarakları ve bitlerin ve sirkelerin saçtan kolay taranmasını sağlayacak zehirsiz solüsyonlarıyla eve geliyor. Bu hizmetin bir seansı ortalama 300 doları buluyor. Ailenin tüm üyelerinde bit taraması yapılıyor.



Hem temizlik hem eğitim


2008'de Lice Happens'ı kuran Nancy Fields bitten kurtulmak için tek seansın yeterli olduğunu söylüyor. Hem temizlemeye hem de öğretmeye gittiklerini söyleyen Field, "Çalışırken eğitim de veriyoruz. Bu konuda çok yanlış bilgi var. Çocukların saçlarında nasıl bit aramak gerektiğini ve bitlerin nasıl temizleneceğini öğretiyoruz. Böylece her defasında bizi çağırmaları gerekmiyor. Yani masraf olarak değil, bir kerelik yatırım olarak bakılabilir buna" dedi.



Fields'in bit temizleme şirketini kurmasında yeğenlerinin bitlenmesi etken oldu. Fields, "Kız kardeşim elinden geleni yaptı, ama hiçbir şey işe yaramadı. "Çocuklar bitli halde okula alınmadığı için kardeşim iş yerinden ücretsiz izin almak zorunda kalmıştı. Bunun daha kolay bir yolu olmalı diye düşündüm kendi kendime ve bu sorunu olan insanlara yardımcı olmak için bu işi kurdum" diye konuştu.



Fields kısa sürede işi büyütmüş, yeni şubeler açmış. Bugün ABD çapında 50 çalışanıyla sekiz şubesi var.



Stresli aileler, alaya alınan çocuklar


BBC'nin haberine göre; The Hairforce ise 2006'da Dee Wright tarafından aynı amaçla İngiltere'de kurulmuş bir işletme. Ona ilham veren de ABD'de böyle bir şirketle ilgili okuduğu haberler olmuş. Yüksek teknoloji içeren bir uygulamayla bitlenmeye üç aşamada son veriliyor. Önce elde tutulan bir vakumla canlı bitler temizleniyor. Sonra sıcak havayla yumurtalar kurutuluyor ve en son olarak da saç kremi sürülerek bit tarağıyla bütün sirkeler temizleniyor. 90 dakikalık ilk seans için 100 sterlin alınıyor. Bir hafta sonra ise 50 sterline bu işlemler tekrarlanıyor.



İlk işletmeyi Londra'da açan Wright'ın bugün İngiltere'nin birçok bölgesinde her hafta "binlerce" müşteriye hizmet eden şubeleri var. Dee Wright, "Gerçek bir ihtiyaca cevap veriyoruz" diyor. "Pahalı ama işe yaramayan solüsyonlar için çok para harcayan, çocuklarıyla okulda dalga geçilen aileler sonunda stresli ve umutsuz bir halde bize geliyor. Çocuklar iki seansta değişim geçiriyor. Aileler de eski çocuklarına kavuştukları için mutlu oluyor."




  • Saç b
    it
    ine
    dair
    bilgiler
  • Bitler uçamaz, zıplayamaz, ancak saç temasıyla bulaşır. Bulaşma durumunda ortalama 20 kadar bit oluşur.
  • Dişi bit bir ay yaşar ve günde 5-10 yumurta üretir.
  • Bitler kafa derisinden kan emerek beslenir.
  • Yumurtadan 7-11 gün içinde bit çıkar.
  • İngiltere'de kuaförler yasal olarak saçında bit olanları geri çevirmek zorundadır.

#Bit
#İngiltere
#Londra
#Dee Wright
#Nancy Fields
#Lice Happnes
٪d سنوات قبل