|

Bu hizmetler ücretsiz veriliyor

Aile hekimi ile tanışmayan ve aile sağlığı merkezinden henüz hizmet almayan vatandaşlarımız bulunuyor. Oysa ki birçok sağlık hizmeti aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak veriliyor. Fakat bu merkezlerden hizmet alsak da hangi hizmetlerin sunulduğu konusunda bilgi eksiğimiz de bulunuyor. Devlet hastanesi, üniversite hastanesi ve özel hastaneye gitmeden hangi hizmetlerin aile sağlığı merkezlerinden ücretsiz olarak alınabileceğini sizler için derledik.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/04/2015 الثلاثاء
Güncelleme: 06:45 - 7/04/2015 الثلاثاء
Yeni Şafak

Aile sağlığı merkezlerinin amacı; sağlık hizmetlerinin ilk başvuru noktası yani giriş kapısı olmak. Birinci basamaktaki tüm sağlık hizmetlerini de koordine etmek ve hastalara kişiselleştirilmiş bakım sağlamak. Bu kapsamda “Aile Sağlığı Merkezleri" geniş yelpazede ücretsiz hizmet veriyor. İşte ücretsiz verilen hizmetler…



* Rahim ağzı kanseri taraması: 30-65 yaş aralığındaki kadınlara rahim ağzı kanseri teşhisi için smear testi yapılıyor.


* Lohusa takibi: Lohusa ilk 48 saat içinde inceleniyor. Kanama durumu, ateş ve enfeksiyon açısından değerlendiriliyor. Ayrıca bebeğin yaşadığı koşulların uygunluğu, bebeğin emzirilmesinde bir sıkıntı olup olmadığı değerlendiriliyor. Emzirme eğitimi veriliyor. Lohusa ile ilgili diğer takipler yapılıyor.


* Obezite takibi: Kilolu hastaların kan değerlerine bakılarak riskli sınırlarda ise Sağlık Bakanlığı'nın görevlendirdiği Toplum Sağlığı Merkezleri'nde çalışan diyetesyenlere yönlendiriliyor.


* Gebelik takibi: El doppleri ile çocuğun kalp atımı dinleniyor. Kan değerleriyle bebek gelişimi izleniyor. Gebenin gebelik döneminde beslenme, kilo alım durumu ve diğer fiziki muayeneleri yapılıyor. Gebeyi takip eden kadın doğum uzmanı ile bu süreç izleniyor. Kısaca gebelik sürecinde normal olmayan bir süreç varsa takip ediliyor.


* Bebek ve çocuk gelişim takipleri: Bebeklere doğmunu takip eden haftada “D vitamini" veriliyor. 4. aydan sonra da “demir" verilyor.


* Diğer testler: Akdeniz anemisi ve AIDS hastalığının teşhis edildiği Eliza testi yapılıyor.


* Rutin kanlar: B12, karaciğer fonksiyon testleri, tiroid testi prostat testi,böbrek fonksiyon testleri, tam kan sayımı, kan yağları, Akdeniz anemisi, hepatit B ve kanda gebelik testi yapılabiliyor.



Aşı hizmetleri


* Tetanoz aşısı: Doğum esnasında oluşabilecek “tetanoz" riskine karşı gebeyi ve bebeği korumak için gebeliğin 20 ve 24. haftalarında tetanoz aşısı yapılıyor.


* Çocuk aşıları : Bebek için bir aydan iki yaşına kadar yapılması gereken tüm aşılar ücretsiz yapılıyor. Aşılar Sağlık Bakanlığı'nın merkezden takip ettiği ısı kontrol sistemi ile korunuyor.


* Erişkin aşıları: Erişkenlerde özellikle risk gruplarında olanlara tetanoz ve hepatit B aşısı yapılıyor. İnşaatta, kuaför ya da güzellik merkezinde çalışanlar ve diyalize girenler gibi…


* Topuk kanı: İlk 6 ayda bebekte herhangi bir bulgu vermeyen ancak tesbit edildiğinde tedavisi mümkün olabilen fenilketonüri testi yapılıyor.


* Evlilik danışmanlığı: Kadının yaşamına, yaşam biçimine ve kriterlerine uygun olarak gebelikten korunma yöntemleri konusunda danışmanlık veriliyor. Uygun koruma yöntemi belirleniyor ve bu konuda doğru yönlendirme yapılıyor. Kondom veriliyor, spiral takılıyor, doğum kontrol hapı ve uygunluğa göre implant takılıyor.


* Spiral takılması ve kontrolü: Aldığı evlilik danışmanlığına göre kendisi için uygun görülen gebelikten korunma yöntemi sonucunda spiral takılması, kontrolü ve değişimi yapılabiliyor.



EKG çekimi de yapılıyor


*Aile sağlığı merkezine başvuran bir hasta için doktorun gerekli gördüğü durumlarda kalbin özellikle ritmi, damar hastalıkları, kalp krizi ve kalp kasının kalınlaşmaları hakkında bilgiler veren EKG çekimi yapılıyor.


*Kendi kendine meme muayenesi eğitimi: Meme kanserinde erken tanıda en önemli yöntemlerden biri olan kendi kendine meme muayenesi konusunda da ücretsiz danışmanlık veriliyor.



Hangi raporlar veriliyor


*Az tehlikeli işler için rapor: Satış temsilcisi, öğretmen gibi meslek gruplarının işe başlayabilmeleri için yapılan değerlendirmelere göre rapor veriliyor.


*Evlilik raporu: Evlenebilmek için gerekli olan tüm testler aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapılabiliyor. Sonrasında da raporu veriliyor.


*Kan grubu tayini yapılıyor



#Tetanoz aşısı
#Rahim ağzı kanseri
#Çocuk aşıları
٪d سنوات قبل