|

Bu sergide çok hayat var

Mülteciler hakkında yaptığı çalışmalarla son yıllarda sıkça gündeme gelen Çinli muhalif sanatçı Ai Weiwei ilk kez İstanbul’da... Sanatçı, Sabancı Müzesi’nde açılan “Ai Weiwei Porselene Dair” sergisini için, “Geçmişimizden kopamayız. Bu sergide çok hayat var. Değişik düşünceleri göreceksiniz” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/09/2017 Salı
Güncelleme: 03:22 - 12/09/2017 Salı
Yeni Şafak
Çinli muhalif sanatçı Ai Weiwei ilk kez İstanbul’da
Çinli muhalif sanatçı Ai Weiwei ilk kez İstanbul’da

Çağdaş sanatın en etkin isimlerinden Ai Weiwei ilk kez İstanbul’da... Çinli sanatçının Türkiye’deki ilk kişisel sergisi Akbank’ın desteğiyle Sakıp Sabancı Müzesi’nde ziyarete açıldı. “Ai Weiwei Porselene Dair” sergisi, müzenin üç katına yayılıyor ve Weiwei’nin 100 aşkın eseri eşliğinde porselen üretimine odaklanıyor. Sergide sanatçının 1976-1977’de ürettiği ilk porselen işi Kuş Motifli Tabak’tan, İstanbul için yeni ürettiği ve ilk kez sergilenecek Mavi-Beyaz Porselen Tabak serisi ve Sütun Gibi Üst Üste İstiflenmiş Porselen Vazolar'a dek geniş bir seçki izleyiciyle buluşacak.

BANA GÜVEN VERDİ

Açılışta konuşan sanatçı, kendisini daha önce iki kez geldiği Türkiye’ye çok yakın hissetiğini söyledi. Tanımadık bir kültürde sergi açmanın riskli olduğunu, hassasiyetlerin anlaşılamayabileceğini belirten sanatçı, yeni sergisinin bir güven duygusu oluşturduğunu vurguladı.

Weiwei, “Bu sergide çok hayat var. İlk kez burada bir araya getirildiler. Çevre ve mimariyle ilgili eserler, Ortadoğu, Arap dünyası ilişkilerinin yansıması olan çalışmalar var. Bu sergiyi ziyaret ettiğinizde değişik düşünceleri göreceksiniz. Mesajları iyi aktaracak bir sergi.”

GEÇMİŞ DOĞUM İZİ GİBİDİR

60 yaşındaki sanatçı, gençliğinde geleneğe karşı mesafeli durduğunu, zamanla toplumların sadece bilimden ibaret olmadığını, kültürün üzerimizdeki etkisini anladığını söylüyor ve ekliyor: “Geçmişimiz doğum izi gibidir. Tüm toplumlar geçmişinden etkilenir. İşler hem ahlaki hem felsefi olarak bunların bir araya gelmesiyle oluştu. Geçmişten bir çok şey öğreniyorum, bize ne olabilir konusunda yol gösteriyor.” Çinli muhalif sanatçı son yıllarda mülteci sorununa yönelik çalışmaları ağırlık vermişti. Sergideki eserierin birçoğunda da göç temasına gönderme yapan işler var. Ai Weiwei'nin mültecilerin hayatına odaklandığı ilk uzun metrajlı belgesel filmi "İnsan Debisi" de önümüzdeki günlerde Sabancı Müzesi'nde izleyiciyle buluşacak. Sergi 28 Ocak 2018'e dek ziyaret edilebilir.


MÜLTECİLERİN ODYSSEIA’SI

Homeros’a atfedilen bir şiirden ilhamla yapılan Odysseia adlı çalışma, “ Savaş, Harabeler, Yolculuk, Denizi Geçmek, Sığınmacı Kampları ve Gösteriler”temaları etrafında şekilleniyor. Bu temalar günümüz sığınmacı sorununu tanımlayan travmaları yansıtıyor. Çalışma Odysseus’un antikçağdaki yolculuğu ile son zamanların bütün dünyayı etkileyen sığınmacı krizi arasında karşılıklı bir ilişki görüyor.


Sanatçının büyük ilgi gören "Ayçekirdekleri" yerleştirmesi de sergide yer aldı. Bu çalışma, sanatçının yapıtlarında sahicilik, bireyin toplumdaki rolü, kültürel ve iktisadi alışverişin jeopolitiği gibi yinelenen temalarını gözler önüne seriyor. Weiwei'ni içinde mültecileri ve göçü anlatan porselenleri de sergi boyunca size eşlik edecek.

#Ai Weiwei
#Kültür Sanat
#Çin
#Mülteci
7 yıl önce