|

Cesur Kadın günü

Meme kanseri tedavisi görmüş ve görmekte olan onlarca kadın Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, biraraya geldi. Hastalık konusunda farkındalık oluşturmak için kendi hikayelerini paylaşan bu cesur kadınlar yaşadıkları zorluklara rağmen hastalığa mağlup olmadıklarını söyledi...

Arzu Akyol
00:00 - 22/02/2012 Çarşamba
Güncelleme: 23:19 - 21/02/2012 Salı
Yeni Şafak
Cesur Kadın günü
Cesur Kadın günü

Meme kanseriyle tanışmış, tedavi görmüş pek çok kadın Acıbadem Maslak Hastanesi'nde bir araya geldi. Toplantının oturum başkanlığını Prof. Dr. Cihan Uras, moderatörlüğünü ise Hülya Avşar yaptı. Toplantıya meme kanseri tedavisi görmüş ve görmekte olan pek çok kadının yanı sıra, radyoloji uzmanından diyetisyene kadar çok sayıda farklı alanda görev yapan Acıbadem Maslak Hastanesi Meme Sağlığı Merkezi uzmanları da katıldı. Üniversite okul birinciliğine oynarken hasta olduğunu öğrenen Ezgi, hasta olduğunu öğrenince 4 aylık bebeğini aldırmak zorunda kalan iki çocuk annesi Sevcan, hastalığa dikkat çekmek için uğraşırken kendisinin de meme kanseri olduğunu öğrenen Dr. Özlem Cankurtaran ve diğerleri. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek bir araya gelen bu kadınlar meme kanserinde farkındalığı arttırmak için yaşam öykülerini ve hastalıkla ilgili deneyimlerini paylaştı.

BU HASTALIKLA 22 YAŞINDA TANIŞTI

Yeditepe Üniversitesi peyzaj mimarlığı bölümünün son sınıfındayken ve okul birinciliğine giden başarılı bir eğitim hayatı yaşarken meme kanserine yakalanan Ezgi Tanel, o sırada 22 yaşındaymış. Ağır tedavi sürecine rağmen okuluna ara vermemiş. Kemoterapi nedeniyle saçları dökülen Ezgi, "Mezuniyete saçsız bir kafayla katılıp kep giydim ama çok fazla önemsemedim, önemli olan sağlığıma tekrar kavuşmamdı" diyor. "Daha önceden nasıl yaşıyorsam tedaviden sonra da öyle yaşamaya çalışıyorum, hastalık hayatımda fazla bir şey değiştirmedi, sadece bir parantez açtım" diyen Tanel, tedavi gördüğü dönemde evlenme teklifi de almış. Şimdi 24 yaşında olan Ezgi Tanel, mücadeleye artık eşiyle birlikte devam ediyor.

Hastalara umut oldular

İki çocuk annesi Sevcan Çil, üçüncü çocuğuna hamileyken meme kanseri olduğunu öğrendi ve kemoterapi göreceği için 4 aylık bebeğini aldırmak zorunda kaldı.

Hastalığa 38 yaşında yakalanan 2 çocuk annesi Leyla Öztürk ise şu an 50 yaşında ve 12 senedir yaşamına sağlıklı bir şekilde devam ediyor. Leyla Öztürk gibi uzun zaman önce hastalığı atlatmış kadınlar, hikayeleriyle hastalıkla yeni tanışan hastalara da umut oldu.


12 yıl önce