|

Çin sinemasıyla randevunuz var

Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı tarafından 20. kez düzenlenen Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali başladı. 7 Aralık tarihine kadar devam edecek olan festivalde Çin sinemasının en özgün yapımları gösterilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/12/2017 Pazar
Güncelleme: 02:57 - 3/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
Çin popüler güldürü sinemasından tipik bir örnek: Babasının Oğlu (Fu Zı Xıong Bıng) yönetmen Yuan Weidong, Çin’de Bill Gates ve Steve Jobs’u idolleştiren genç girişimcilere neşeyle el sallıyor.
Çin popüler güldürü sinemasından tipik bir örnek: Babasının Oğlu (Fu Zı Xıong Bıng) yönetmen Yuan Weidong, Çin’de Bill Gates ve Steve Jobs’u idolleştiren genç girişimcilere neşeyle el sallıyor.

Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı’nın T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleşen 20. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali başladı. Her yıl farklı bir ülkenin sinemasını mercek altına alan 'Randevu İstanbul' bu yıl Çin Sinemasını konuk ediyor. İki yıl önce TÜRSAK Vakfı başkanlığına getirilen Fehmi Yaşar, 20 yaşına gelen bu festivali Türk sinema sektörü için daha işe yarar bir hâle getirmek için Randevu İstanbul başlığıyla her yıl bir ülkeyi ağırladıklarını ifade etti. Geçen yıl İspanya’nın konuk olduğu festivalde bu sene Çin’i seçmelerini ise şöyle açıkladı:


“Çin, ekonomisinin büyüklüğü, kökenlerimiz açısından ortak paydalarımızın oluşu, İpek yolu projeleri ve kültürü açısından süregelen ilişkimiz ve daha bir çok yönüyle bizi bu konuda cesaretli davranmaya itti. Onlar da teklifimizi çok içten karşıladı. Çin'de 700 milyon seyirci var ve yılda bin film çekiliyor. Televizyon dizilerini de düşünürseniz karşımızda çok büyük bir sektör var. Bir milyar dolar bütçeli filmler yapıyorlar.Bizim de bütün meselemiz kültürlerarası ilişkileri artırıp, gelişmekte olan sinemamıza yeni kapılar açmak. Bu konuda sanatçıların, Kültür Bakanlığı'nın, medyanın, seyircilerin desteğini bekliyoruz.“

ÖDÜLLÜ FİLMLER VAR

7 Aralık'a kadar sürecek olan festivalde Çin sinemasından önemli yapımlar var. “Çin’e Bak, Dünyayı Gör” adlı bölüm kapsamında, günümüz Çin Sineması’ndaki 10 yeni filmden oluşan bir seçkiyi seyirciyle buluşturacak.


Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışan Çin yapımı ilk animasyon olan yönetmen Liu Jian’in filmi “İyi Günler”, 54. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde Altın Portakal kazanan “Melekler Beyaz Giyer”, Van Gogh’un dünyasını daha yakından tanımak için Hollanda’ya gitmek isteyen köylü-ressam Zhao Xiaoyong’un belgesel öyküsü olan “Çin’in Van Gogh’ları" programın önemli yapımları arasında. 20. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali geleneksel Onur Ödülü, bu yıl yapımcı ve yönetmen Necip Sarıcı’ya yarın düzenlenecek bir törenle verilecek. Festivalde özel gösterimler de olacak.

Bu yıl dünya sinemasının seçkin örneklerinden oluşan bir seçki festival kapsamında düzenlenecek bir dizi özel gösterimle seyirci karşısına çıkacak. Cannes’da Belirli Bir Bakış Bölümü seçkisinde FIPRESCI ödülüne layık görülen 'Yakınlık' filmi gösterilecek.


Ortak sinemamız olmalı

Festival kapsamında her iki ülkeden yapımcı ve yönetmenlerin bir araya geldiği Çin-Türkiye Sineması Paneli düzenlendi. Panelin ilk bölümünde Çin ve Türkiye sinemalarında güncel yönelimler, sektörlerin gelişme planları, yeni pazarlara açılmanın önündeki engeller, İpek Yolu’nda Sinema, Çin ve Türkiye arasındaki geçmişten gelen kültürel bağlar ve geleceğe yönelik iş birliği olanakları gibi konular ele alındı. Panelin ikinci bölümünde ise Çin ve Türk Sinemalarında “Kadın Bakışı” ele alındı. Her iki ülkenin kadın sinemacıları arasında bir iletişim ortamının yaratılması için bir ilk adım niteliği olan panelde, iki ülkenin sinemasındaki kadın olgusu masaya yatırıldı.

#Çin
#Sinema
#Türkiye
#Fehmi Yaşar
6 yıl önce