|

Doğru cerrah seçerken

Ameliyat kararı verilen hastalar eskisine oranla artık hem bu ameliyatın gerekliliğini daha çok sorguluyor hem de doğru cerraha ameliyat olmak istiyor. Bazen hasta ya da yakınına önerilen birçok seçenek arasında kafası karışıyor. Sonuçta hasta ya da yakınına en çok güven veren cerrah tercih edilmeye çalışılıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/06/2015 Cumartesi
Güncelleme: 00:01 - 6/06/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Ünlü mü, tecrübeli mi? Televizyona sık çıkan mı? Gazetelerde sıkça haberleri yer alan mı? Üniversite hastanesinde çalışan mı? En tanınmış ve büyük hastanede çalışan mı? Güzel konuşan mı? Çok önerilen mi? Yoksa sadece hastaneyi seçmek yeterli mi? İşte ameliyat kararı verilen hastalar, cerrah seçimi konusunda birçok seçenek arasında bazen kayboluyorlar. Bu konuda neleri göz önüne almalıyız ? Sizler için derledik…



Sorulara net cevap alınmalı


Hasta hem kendisini en rahat hissettiği, hem iyi iletişim kurduğu cerrahı seçmeye yatkın. Hastaya olumlu yaklaşan, güven veren ve hastanın sorularını net bir şekilde yanıtlayabilen bir cerraha hasta daha güven duyabiliyor. Hastanın doktoruna rahatlıkla soru sorup, cevaplarından tatmin olması hastayı doğru seçime yaklaştırabiliyor.



Ameliyat gerekli mi? Cerrah iyi mi?


Bu ameliyat gerçekten gerekli mi? Ameliyatsız yöntemlerle çözüm mümkün mü? Bu sorular sorulduğunda alınan cevaplar hastanın kafasında soru işareti bırakmıyorsa bu iyiye işaret. Bir de açık ya da kapalı ameliyat durumu var. Günümüzde kapalı yani laparoskopi yöntemi ile yapılan ameliyatların hasta için daha konforlu olduğu ve daha iyi sonuçlar verdiği belirtiliyor.



İYİ CERRAH HASTASINDAN ANLAŞILIR


Çok istisnai ameliyatlar dışında, kapalı ameliyatı yapan/ yapabilen hekimler seçilebilir. Tabii kapalı ameliyatı yapan hekimin bu konuda deneyimi olup olmadığı da sorulmalıdır. Hatta bugüne kadar kaç ameliyat yaptığı, bunların kaçını açık ve kapalı yaptığı, başarı oranları da sorulabilir. En iyi cerrah; hastalarından anlaşılacaktır. Bu nedenle o cerraha ameliyat olan hastalarla iletişim kurulabilir.



BUNLARI sorun!


*Neden ameliyat gerekiyor?


*Ameliyatsız çözümler var mıdır? Bu çözümler de en iyi sonucu verir mi?


*Eğer ameliyat olmazsam neler olur?


*Hangi teknikle ameliyat yapılacak?


*Ameliyatın ne gibi yan etkileri görülebilir?


*Ameliyat sonrası beni neler bekleyebilir?


*Ameliyat sonrası ne kadar süre sonra iyileşeceğim ?



Hastane değil cerrah yapar


İyi cerrahlar da iyi hastanelerde çalışmayı seçerler. Ama burada unutulmaması gereken bir durum; küçük ya da çok adı duyulmamış hastanelerin doktorlarının iyi olmadığı yanılgısıdır. Ya da çok tanınmış hastanelerin her zaman en başarılı doktorları kadrolarında barındırdığının sanılmasıdır. Doktor seçerken sadece bunları ölçü almak da doğru değildir.



#ameliyat
#cerrah seçimi
#Ameliyat kararı
9 yıl önce