|

Dünyada 15 bizde 5 kilo

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, kişi başına yıllık ortalama balık tüketiminin dünyada 15 kilogram, Türkiye'de ise 5-6 kilogram olduğunu bildirdi. Bu oranın oldukça az olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özdemir, denizlerdeki balık stoğunun korunması gerektiğini ifade etti. Özdemir, balık avlarının yüzde 70'inin Karadeniz'den, yüzde 25'inin ise Marmara ve Ege Denizi'nden yapıldığını aktardı.

Yeni Şafak
15:49 - 24/05/2016 mardi
Güncelleme: 15:54 - 24/05/2016 mardi
AA
Dünyada kişi başı tüketilen balık oranı 15 kiloyu bulurken Türkiye'de bu oran 5-6 kiloya kadar iniyor.
Dünyada kişi başı tüketilen balık oranı 15 kiloyu bulurken Türkiye'de bu oran 5-6 kiloya kadar iniyor.

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen "Balıkçılık Çalıştayı", ilçede başladı. Çalıştayın açılışında konuşan Prof. Dr. Süleyman Özdemir, küresel ısınma nedeniyle su ve su ürünleri konularının dünya gündeminde ilk sıralarda yer aldığını söyledi. Su ürünlerinin ekonomik anlamda da dünya genelinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özdemir, şöyle devam etti:



"Ekonomik anlamda Türkiye balıkçılığı dediğimizde, avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünleri üretimimiz 500-600 bin ton aralığında. Bu toplam avın yüzde 70'i Karadeniz'den, yüzde 25'i Marmara ve Ege denizlerinden, yüzde 5'i ise Akdeniz'den elde ediliyor. Kıyısında bulunduğumuz Marmara Denizi'nin balıkçılıktaki payının yüzde 12,5 olması önemli. Zira Marmara, ülkemizi çevreleyen diğer denizlerin hepsinden daha küçük ve etrafında yoğun yerleşim yerleri ile sanayi tesislerine bağlı olarak daha fazla kirliliğe maruz kalmaktadır. Buna rağmen bu oranda balıkçılığa katkı sağlamasını önemli görüyorum"




Prof. Dr. Özdemir, yıllar itibarıyla değerli balıkların avlanma oranlarının azaldığını, küçük cüsseli ve daha az değerli olanların oranının ise arttığını dile getirdi. Balık tüketimine ilişkin verileri aktaran Prof. Dr. Özdemir, "Dünyada kişi başına yıllık ortalama balık tüketimi 15 kilogram, bizde ise 5-6 kilogram civarında. İnsanların gelir seviyesi arttıkça sağlıklı beslenmeye ilgileri artıyor. Bu bağlamda balık tüketimine yöneliyorlar ancak bu talebi sadece yetiştiricilikten karşılamak mümkün değil. Bu durumda yapmamız gereken, denizlerdeki balık stoklarımızı korumak, mümkünse zenginleştirmek, sürdürülebilirlik prensiplerine göre avlamak" diye konuştu. Enstitü Müdürü Müstakim Bayram ise Marmara Denizi'nin ülke balıkçılığında büyük öneme sahip olduğuna dikkati çekti.



Marmara'nın verimliliğinin Türkiye'de balık üretimini artırdığına işaret eden Bayram, "Marmara Denizi, oldukça büyük bir balıkçı filosuna sahip, Karadeniz ve Akdeniz arasındaki göç eden türlerin kullandığı bir yoldur. Ayrıca ekonomik öneme sahip pek çok balığın üreme bölgesidir" açıklamasında bulundu. Çalıştay yarın sona erecek.



#Süleyman Özdemir
#Balıkçılık Çalıştayı
#Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
il y a 8 ans