|

Edebiyata meraklı dost canlısı biriydi

Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Servet Kabaklı kanser tedavisi gördüğü Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde önceki akşam vefat etti. Bugün Sultanahmet Cami’nde ebedi yolculuğuna uğurlanacak Kabaklı amcası Ahmet Kabaklı’nın yanına defnedilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/08/2015 Pazar
Güncelleme: 23:08 - 29/08/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Bir süredir kanserle mücadele eden Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı gazeteci yazar Servet Kabaklı tedavi gördüğü Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde önceki gece hayatını kaybetti. Kabaklı, bugün Sultanahmet Camii'nde öğle namazına mütakip kılınacak cenaze namazının ardından Eyüp Mezarlığı'nda amcası Ahmet Kabaklı'nın yanına defnedilecek. 59 yaşında vefat eden Kabaklı Tercüman, Anadolu Ajansı, Yeni Hayat, Türkiye ve Yeniçağ gibi yayın organlarında gazetecilik yaptı. Edebiyat eleştirmeni amcası Ahmet Kabaklı'nın kurduğu Türk Edebiyatı Vakfı'nın başkanlığını yürüten Kabaklı'nın vefatı sevenlerini ve edebiyat çevresini üzüntüye boğdu. Hastalığı döneminde dostlarının yanlız bırakmadığı Kabaklı, evli ve bir çocuk babasıydı.



İNCE BİR KALBİ VARDI


Türk Edebiyatı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Bahtiyar Aslan aynı kurumda birlikte çalıştığı Servet Kabaklı'nın kendisini Türk dünyasına adadığını belirterek, “Kendisi insani ilişkileri çok kuvvetli biriydi. Hem diyalog hem de incelik açısından kendine has bir üslubu vardı. Davranışlarında her zaman çok içtendi. En temel özelliği de iyi bir millet sever, vatan perver olmasıydı'' dedi. Aslan, Servet Kabaklı'yla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: "Hayatının önemli bir kısmını Türk dünyasına ve edebiyata harcadı. Sık sık telefonda görüşüyorduk ve benimle Türk dünyası ile ilgili görüşlerini paylaşıyordu. Hatta iki gün önce Türk Milliyetçiliğiyle ilgili düşüncelerini anlattı. Kendisinin yapmak isteyip de yapamadıklarını artık biz onun vasiyeti olarak yapacağız. Aynı zamanda dindar bir insandı. Dini mukaddeslere oldukça saygılıydı. Kendisine rahmet diliyoruz. Servet Kabaklı, görünümü itibariyle heybetli ve görkemli bir adamdı ama ince bir kalbi vardı. Kolay ağlayan ve duygulanan biriydi. Kendisini Türk dünyasının kalkınmasına ve edebiyatına adamıştı. Sağlığı uzun yıllardır bozuktu. Bizim tüm tembihlemelerimize, uyarılarımıza rağmen, Türk dünyası ve İslam alemi ile ilgili heyecanından vazgeçmedi.”



DEĞERLİ BİR GAZETECİYDİ

Gazeteci Yazar Beşir Ayvazoğlu, Tercüman gazetesinde yıllarca beraber çalıştığı arkadaşı Servet Kabaklı'nın vefatıyla ilgili şunları söyledi: “Türk Edebiyatı dergisinin uzun süre yönettimi yaptığım için yakın bir temasımız oldu. Değerli bir insandı. Yıllarca Türk basınına, Türk Edebiyatı Vakfına ve Türk Edebiyatı Dergisi'ne ciddi katkıları olan bir arkadaşımızdı. Allahtan rahmet diliyorum kendisine. Vakıftan ayrıldığım için son süreçleri bilemiyorum ama Türk edebiyatına, milletine değer veren çok değerli bir insandı.”



Belkıs İbrahimhakkıoğlu / Edebiyatçı, yazar

Hayırla yad edilecek


Türk edebiyatı ve Ahmet Kabaklı Hoca vesilesiyle 35 yıldır birlikteliğimiz olan bir kardeşimdi. Çok rahat bir şekilde birbirimize düşüncelerimizi aktarır, dertlenir hatta tartışırdık. Onu tanıdığım 35 yıllık süreçte benim için önemli olan şey bana ve etrafındaki kimseye karşı incitici tavrı olmamasıdır. Bu dünyadan ayrılan bir insan içinde böyle anılmak önemli bir şeydir. Bunun dışında gerçekten insan canlısıydı. Çok sıcaktı. Çok doğaldı. Hayırla yad edilecek bir kardeşimdi. Bundan ötede birşey denilemez zaten. Allah rahmet eylesin.



Mehmet Nuri Yardım / Edebiyatçı, yazar

Emanete sahip çıktı


Bir gönül insanı olarak da dost meclislerinin aranan simâlarındandı. Ama onun kültür dünyamıza en büyük hizmeti ve katkısı, amcası Şeyhülmuharririn Ahmet Kabaklı'nın dostlarıyla kurduğu Türk Edebiyatı Vakfı'na yürekten sahip çıkması, bu hâtırayı yaşatmasıdır. Türk Edebiyatı Vakfı, Servet Kabaklı döneminde altın dönemini yaşadı. Bu sancağın düşmemesi gerekir.



#Tercüman
#Anadolu Ajansı
#Yeni Hayat
#Türkiye
#Bahtiyar Aslan
#Servet Kabaklı
9 yıl önce