|

Eklem ağrısı kalp hastalığına sebep olabilir

Akut romatizmal ateş hastalığının en korkutucu özelliğinin kalbi etkilemesi ve kalpte kalıcı hasar bırakması olduğunu belirten uzmanlar, hastalığın erken teşhis edilmezse kalp yetmezliğine kadar ilerleyebileceğini söyledi.Yrd. Doç. Dr. Semiha Terlemez'in yaptığı açıklamalara göre 5-15 yaş aralığında olan çocukların özellikle kış ve ilkbahar mevsimindeki eklem ağrıları hafife alınmamalı.

Yeni Şafak
09:18 - 7/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 12:33 - 7/01/2016 Perşembe
IHA

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Semiha Terlemez, akut romatizmal ateş hastalığının belirtileri ve dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.


Yrd.Doç.Dr.Terlemez, her yüz çocuktan ikisinde görülen akut romatizmal hastalığının habercisi olan eklem ağrılarının, ortopedik hastalıklara yorulmasının hata olduğunu ve tedavi sürecinin başlamasını geciktirdiğini söyledi.



Akut romatizmal ateşin basit gribal enfeksiyon zannedilen,boğaz enfeksiyonlarından sonra görülen bir hastalık olduğunu, kalp ve kalp kapaklarında oluşturduğu hasarın kalp yetmezliğine kadar ilerleyen bir sonuca neden olabildiğini aktaran Terlemez, “Hastalık kendisini genellikle diz ve diğer eklemlerin ağrısı şeklinde gösterdiği için akut eklem romatizması, hastaların ve hasta yakınlarının aklına gelmiyor ve bu hastalar en çok ortopedi bölümü olmak üzere yanlış bölümlere gidebiliyorlar. Bu da hastanın doğru tedaviyi alması için geçen zamanı uzatıyor ve tedavi başarısını olumsuz etkiliyor." diyerek hastalığı doğru tanımanın önemine dikkat çekti.


Özellikle diz, dirsek ve ayak bileği eklemlerinde, ağrı, şişlik ve bu ağrının gezici özellikte olması akut eklem romatizmasını akla getirmesi gerektiğini ifade eden Terlemez, “Bu hastalar çocuk kardiyoluğuna başvurmalılar." diyerek hastalığın belirtilerini anlattı.



Erken teşhis ve uygun tedavi kalp etkilenmesini iyileştirir


Özellikle 5-15 yaş arasında olup kış ve ilkbahar aylarında eklem ağrıları olan çocukların bu açıdan değerlendirilmesi gerektiğini, hastalığın bu mevsimlerde görülme sıklığı arttığı için hem hekimlerin hem de ailelerin bu konuda daha dikkatli olması konusunda uyarılarda bulunan Terlemez, "Doğru ve uygun tedavi için hastaların mutlaka kalp değerlendirmelerinin yapılması gerekiyor. Uygulanan tedaviye hastanın uyumu ve uzun süreli takibin oldukça önemli. Tedaviye uyum gösterildiği takdirde hastalık ve kalp etkilenmesi iyileşir. Boğaz enfeksiyonu geçiren her yüz çocuktan ikisinde akut romatizmal ateş gelişmektedir. Bu oran toplumun genelinin boğaz enfeksiyonu geçirme sıklığına bakıldığında oldukça yüksektir. Özellikle ailelerinde akut romatizmal hastalık geçirmiş olan kişiler daha yüksek risk altındadır. Çocuk yaşlarda uygun tedavi edilmeyen hastalar ileride kalp kapak değişim ameliyatlarına kadar ilerleyen bir sürece girer." ifadesiyle doğru ve erken tedavinin önemine dikkat çekti.

#romatizmal
#akut romatizmal
#çocuklar
#kalp
#kalp hastalığı
8 yıl önce