|

Filistin'lilerin yeni bir yaşam arayışı

Yerinden Edilenlerin Coğrafyaları: Filistin Köy Tarihleri, Arap-İsrail savaşı neticesinde Filistin'de yaşayan Arap halkının topraklarından uzaklaşmak zorunda kalışını, köylerin yok edilişini ve mülteci yaşamının başlangıcını konu alıyor.

Yeni Şafak
10:40 - 21/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 08:41 - 21/01/2016 Perşembe
Diğer

Rochelle A. Davis'in yazdığı Yerinden Edilenlerin Coğrafyaları: Filistin Köy Tarihleri, Hayrullah Doğan'ın çevirisiyle Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), Antropoloji ve Tarih kategorisinde yayımladı. Akademik literatüre katkıda bulunacak olan kitap, akademisyenlerin yanı sıra akademisyen olmayanların da okuyabileceği bir üslupla kaleme alındı.



Tarih ve Antropoloji kategorisinde yayımlanan kitap, ağırlıklı olarak etnografik araştırmalara ve köy kitaplarına dayanan

Filistin Köy Tarihleri

, bölgede tarihin nasıl yazıldığını, kaydedildiğini ve tartışıldığını inceliyor. Yok edilen Filistin köylerinin ve onların tarihlerinin, Filistinli mültecilerin bugünkü hayatlarını nasıl etkilediğini gösteriyor. Rochelle A. Davis, köy tarihlerinin ve köy kitaplarının bugün Filistinliler için ne ifade ettiğini ve verdikleri mücadelenin neresinde yer aldığına ilişkin sorulara yanıt arıyor.



1948 Arap-İsrail Savaşı sonucunda Filistin'de yaşayan binlerce Arap yerinden oldu, onlarca köy yok edildi. Filistinlilerin önemli bir kısmı Lübnan, Suriye, Ürdün, Mısır ve Gazze Şeridi'nde mülteci statüsünde yaşamaya başladı. Filistinliler tüm bu olayları nekbe (felaket) olarak adlandırdı. Nekbe sürecinde boşaltılan ve büyük ölçüde yok edilen 400'ü aşkın Filistin köyü hakkında 120'den fazla “köy anma kitabı” yayımlandı. Bugün bu kitaplar, Filistinlilerin yaşadığı bu köylerin bir zamanlar haritada var olduğuna dair kanıt dosyalar olarak sunuluyor.



Ağırlıklı olarak etnografik araştırmalara ve köy kitaplarına dayanan Yerinden Edilenlerin Coğrafyaları, tarihin nasıl yazıldığını, kaydedildiğini ve tartışıldığını inceliyor. Yok edilen Filistin köylerinin ve onların tarihlerinin, Filistinli mültecilerin bugünkü hayatlarını nasıl etkilediğini gösteriyor. Rochelle A. Davis, köy tarihlerinin ve köy kitaplarının bugün Filistinliler için ne ifade ettiği ve mücadelelerinin neresinde yer aldığı sorularına cevap arıyor.


#Yerinden Edilenlerin Coğrafyaları
#Filistin Köy Tarihleri
#Arap-İsrail savaşı
8 yıl önce