|

Fuat Sezgin Hoca son yolculuğuna uğurlandı

Dün tedavi gördüğü hastanede 94 yaşında vefat eden Prof. Dr. Fuat Sezgin Hoca, bugün son yolculuğuna uğurlandı. Fuat Hoca'nın cenazesi öğle namazını müteakip Fatih Camisi'nden kaldırıldı. Cenaze, kendisinin öncülüğünde kurulan ve üstün nitelikli eserler ortaya koyan İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin yanında defnedilecek.

Yeni Şafak
12:12 - 1/07/2018 Pazar
Güncelleme: 15:14 - 1/07/2018 Pazar
Yeni Şafak
Arkasında birbirinden kıymetli eserler bırakan Fuat Sezgin son yolculuğuna uğurlandı.
Arkasında birbirinden kıymetli eserler bırakan Fuat Sezgin son yolculuğuna uğurlandı.

Ömrünü İslam bilimler tarihine adayan Prof. Dr. Fuat Sezgin, 94 yaşında hayatını kaybetti. İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Mecit Çetinkaya, yaptığı açıklamada, İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Sezgin'in sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiğini söyledi.

Bugün defnedilecek olan Prof. Dr. Fuat Sezgin Hoca, öğle namazını müteakip Fatih Camisi'nden son yolculuğuna uğurlandı. Sezgin, kendisinin öncülüğünde kurulan ve üstün nitelikli eserler ortaya koyan İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin yanında defnedilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan cenazeye katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Sezgin'in cenazesinde hazır bulundu.

Cenaze namazı, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından kıldırıldı.

"2019 yılı Sezgin yılı"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, cenaze namazı sonrası Sezgin hocaya ile irtibatını anlattı. Erdoğan, "Hocamızı tanıdığım andan itibaren ilim noktasında nasıl kararlı olduğunu gördüm. Fuat Sezgin hocamız büyük bir alim ve vatan sevdalısıydı. Ve tüm eserlerini Türkiye'ye nasıl getireceğimizi konuştuk. Ben de nereye isterse orada bu merkezi oluşturacağımızı söyledik. Gülhane parkında şuan müzenin olduğu yeri istedi. Yurtdışında eserlerin getirilmesi çalışmaları sürdürülüyor. Onların gelişi ile birlikte buradaki kütüphane ve müze güçlenecek.

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ni birlikte kurduk. 2019 yılını Prof. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Yılı olarak ilan edeceğiz" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Medeniyetimizin uyanışına öncülük etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Fuat Sezgin'in vefatı ardından Twitter hesabından taziye mesajı yayınladı. Erdoğan, “Büyük ilim insanı, İslam bilim tarihi alanında yaptığı çalışmalarla medeniyetimizin ve tarihimizin uyanışına öncülük eden Prof. Dr. Fuat Sezgin hocamıza Allah’tan rahmet, milletimize, yakınlarına ve tüm ilim dünyasına başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.


Erdoğan dünyaya onunla seslenmişti

2014 yılında İstanbul'da düzenlenen Dini Liderler Zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tüm dünyaya konuşurken kaynak olarak referans gösterdiği Fuat Sezgin Hoca ayrıca, Da Vinci'nin şifresinin İslam Biliminde saklı olduğunu, yine Amerika'ya önce Colomb'un değil, Müslümanların ayak bastığını ve ilk haritaların dünyaya İslam bilimcileri tarafından kazandırıldığı gibi çığır açan tezleri yazdı.

'Bitlis'ten ilmin zirvesine'

Bir açıklama da Başbakan Binali Yıldırım’dan geldi. Yıldırım, “Sayın Sezgin, Türkiye’nin demokrasi, hukuk ve düşünce özgürlüğüne hasret olduğu yıllarda kıymeti takdir edilmediği için uzun yıllar Avrupa’da bilimsel araştırmalarını sürdürmüş ve dünya ölçeğinde bir saygınlığa yükselmiştir. Türkiye’nin zor şartlarında Bitlis’ten başlayıp ilmin zirvesine uzanan hayat öyküsü, muazzam bilgi birikimi, eşsiz eserleri ve İslam bilim tarihi alanında yaptığı çalışmalarla bütün gençlerimiz için örnek bir şahsiyet olmuştur. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hatırasını, eserlerini ve ilmini saygıyla yâd ediyorum” dedi.

Buhari teziyle çığır açtı

1943’te İstanbul Şarkiyat Üniversitesi’nde bilim hayatına başlayan Prof. Dr. Fuat Sezgin, 94 yıllık ömrüne sayısız çalışma sığdırdı. “Buhari’nin Kaynakları” konulu doktora teziyle çığır açan Sezgin, bu çalışmasıyla hadis kaynağı olarak İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan Buhari’nin, bilinenin aksine sözlü kaynaklara değil yazılı kaynaklara dayandığı tezini ortaya attı.

İlmiyle sadece Türkiye'ye değil dünyaya ışık tuttu

1960 darbesinde hem görevli olduğu okuldan hem ülkesinden sürgün edilen Prof. Dr. Fuat Sezgin, ilmini Frankfurt ve Goethe Üniversitelerinde sürdürmeye devam etti. 1978 yılında Faysal Ödülü'nü kazanan Fuat Sezgin, yurt dışında da akademisyenlik yaptı.

Fuat Sezgin, 1982 senesinde, J.W.Goethe Üniversitesi'ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü'nü ve 1983'de de buranın müzesini kurdu.



#Fuat Sezgin
6 yıl önce