|

Gemuhluoğlu’nun kravatıyla bakan koltuğuna

Bir neslin yetişmesinde emeği geçen fikir adamı Fethi Gemuhluoğlu Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde anıldı. Eski milletvekili Alaattin Büyükkaya, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın bakan olduğu ilk gün meclise Gemuhluoğlu’nun hediye ettiği kravatla geldiğini dile getirdi.

Yeni Şafak
04:00 - 24/11/2015 Salı
Güncelleme: 02:15 - 24/11/2015 Salı
Yeni Şafak
İLKER NURİ ÖZTÜRK


Ruh mimarı, ağabey, söz semazeni, fikir sakası, vakıf insan, sohbet erbabı gibi birçok güzel sıfatla anılan, çeşitli alanlarda çalışmalar yapmış Fethi Gemuhluoğlu dostları ve sevenleri tarafından anıldı. Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen "Fethi Gemuhluoğlu Dostluk Günleri" etkinliği iki gün sürdü ve büyük ilgi gördü. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın açılış konuşmasını yaptığı programa Hüseyin Algül, Alaattin Büyükkaya, H. Ali Yıldırım, Sadettin Ökten, Hüseyin Akın, Metin Eriş, Beşir Oğuzbaşaran, Belkıs İbrahimhakkıoğlu, Abdullah Uçman, İrfan Çiftçi, Mahmut Bıyıklı, Emin Işık, Turan Koç, Bestami Yazgan, Ali Gemuhluoğlu, Sadık Yalsızuçanlar, Nurettin Albayrak, Bünyamin Yılmaz gibi pek çok akademisyen, yazar ve gazeteci katıldı.



HEDİYE KRAVAT


Eski milletvekili iş adamı Alaattin Büyükkaya, Gemuhluoğlu'nun “gönülleri tohumlamak” derdinde olduğunu belirtip dostlukla ilgili sözlerinin önemine değindi. Ayrıca günümüz siyasetçi ve bürokratları arasında birçok kişinin Gemuhluoğlu'nun rahle-i tedrisatından geçtiğine değinerek şu hatırasını paylaştı: “Fethi Beyin kurucusu olduğu ve öğrencilere maddi manevi katkı için kendini adadığı Türkpetrol Vakfı'nın bursundan yararlananlardan biri de Nabi Avcı'dır. Avcı'nın bakan olduğunu öğrendiğimizde sevinçli ve gururluyduk. O gece Gemuhluoğlu'nu hayırla yad ettik. Avcı, bakanlığının ilk gününde meclise Gemuhoğlu'nun hediye ettiği kravatla geldi ve kravatını bize gösterdi.”





KIRMIZI KAPLI DEFTER


Yazar Saadettin Ökten ise Gemuhluoğlu'nun yanından hiç ayırmadığı kırmızı kaplı bir defteri olduğunu söyledi. Bu defterden kendilerine mevsimlerin akışına uygun menkıbeler okuduğunu dile getiren Ökten, “Fethi Abi dünyanın bütününü görürdü. Hayatın karar noktalarını söyleyen çok önemli bir zattı” diye konuştu.



Özdemir Asaf'dan Gemuhluoğlu'na şiir


Etkinliğin devamında Fethi Gemuhluoğlu'na ithaf edilmiş Özdemir Asaf, Mustafa Miyasoğlu, Akif İnan, Bahaettin Karakoç gibi çeşitli şairlerden şiirleri okundu ve “Türkülerle hüznümüz de Allah'adır bizim” sözünden yola çıkılarak türkülerle yad edildi.



Gençlere temiz giymeyi öğütlerdi




Yazar Sadık Yalsızuçanlar, Gemuhluoğlu'nun 'kravatlı evliya' olarak anıldığını söyledi ve şöyle devam etti: “Türk Petrol Vakfı bursundan faydalanan biriyim. Maddi olarak destek vermenin yanında gençlerden kıyafet olarak temiz ve şık giyinmelerini isterdi. Diş temizliğine önem vermemizi öğütlerdi. Büyük paralarla, kalabalık kişilerle yapılan önemli işleri tek başına yapardı. Uyarıcı sözleriyle manevi inkılaplar gerçekleştirmiştir.”



'Türkiye'nin muhtarıyım'




Akademisyen yazar Emin Işık, Fethi Gemuhluoğlu ile ilgili şunları söyledi: “Biz ona, Fethi Abi derdik. O bizim abimizdi. 'Ben Türkiye'nin muhtarıyım' derdi. Edirne'den Kars'a kadar köy köy, kasaba kasaba herkesi ailesiyle sülalesiyle tanırdı. Arşiv gibi hafızası vardı ve bunu kullanırdı.” Gemuhluoğlu'nun her tanıştığı gence önce 'aşık oldun mu?' diye sorduğunu hatırlatan Işık, “Benim aşık olduğumu bildiği için bir tek bu soruyu bana sormadı” dedi.






#Emin Işık
#Fethi Gemuhluoğlu
#Alaattin Büyükkaya
8 yıl önce