|

Goralılar Türkmüş

Goralılar uzaylı değil meğer Türkmüş. Cem Yılmaz'ın filmine konu olan Kosova'nın Gora kentinde yaşayan Türk mü Sırp mı olduğu tartışılan Goralılar Göktürklerin akrabası çıktı.

Murat Palavar
00:00 - 15/10/2008 Çarşamba
Güncelleme: 23:06 - 14/10/2008 Salı
Yeni Şafak
Goralılar Türkmüş
Goralılar Türkmüş

Cem Yılmaz'ın filmine konu olan Kosova'nın Gora kenti, tarihte ilk Türk ismini kullanan Göktürklerin akrabası çıktı. Türk mü? yoksa Sırp asıllı mı? olduğu tartışılan Gora kenti için Orta asya'da yapılan inceleme Goralıların Orta Asya steplerinden geldiğini ortaya koydu. Özbekistan'da Göktürklere ait çalışma yapan ekip tesadüf eseri Goralıların atalarına ulaşmaya başardı.


GÖKTÜRK SİKKESİ ÇIKTI

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı TİKA Özbekistan Temsilciliği tarafından basılan Göktürk Sikkeleri adlı esere Özbekistan'da ulaşan Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Ebubekir Sofuoğlu, Gora'da inceleme yaptığı yazıtta bulunan damgaların aynısını Göktürk sikkelerinde olduğunu fark etti. Gora'da hayvan sahiplerini ayırt etmek için kullanılan damgaların yer aldığı yazıtta yer alan damga simgelerin aynısına Göktürklerin sikkelerinde birebir aynı olması heyeti heyecanlandırdı. Devlet müzesinde sikklere için inceleme yapan heyet Özbek tarihçi Dr. Gaybullah Babayar ile birlikte yaptığı incelemede Goralıların atalarının Göktürk devletinin kurucu halklarından biri olduğu kanaatine varıldı. Haberin Gora'ya ulaşması üzerine kent dernek yöneticileri Özbekistan'a teknik inceleme yapmak için yolculuk hazırlıklarına başladı.



ORTA ASYA'DAN GELDİK

Beykoz Belediyesi'nin Taşkent, Semerkant ve Buhara'da yaptığı kültürel ve sosyal çalışmalarla Goralıların geçmişinin izlerine ulaşılıdı.Özbek tarihçi Dr. Gaybullah Babayar ve Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Ebubekir Sofuoğlu Goralıların Türk olduğu ile ilgili Orta Asya'da ve Balkanlarda kalıntılara ulaşıldığını söylediler.

16 yıl önce