|

Graffiti ile seslendiler

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği tarafından İHH işbirliği ile Saraçhane Parkı'nda Dünya Çocuk Hakları günü sebebiyle “Graffiti ve Müzik” etkinliği düzenlendi. Rengârenk duvar yazılarıyla “Çocukla çocuk ol” sloganı ile gerçekleştirilen etkinlik, dünyada savaş ve yoksullukla mücadele eden çocukların sesi olmayı hedefledi.

Yeni Şafak
15:56 - 21/11/2016 Pazartesi
Güncelleme: 16:06 - 22/11/2016 Salı
Yeni Şafak

BM tarafından 20 Kasım'da dünya genelinde çocuk haklarını korumak ve savunmak amacıyla 27 yıldır kutlanan Dünya Çocuk Hakları Günü, bu yıl savaş ve yoksulluk içinde büyümeye çalışan çocukların hayatlarına sahne oldu. İHH, yaşam güvenliği olmayan bu çocukların sesi olmak için “Graffiti ve Müzik" etkinliği düzenledi.



BM, çocuk zulümlerine sessiz kalıyor


BM'nin çocukları korumak ve yaşam koşullarını iyileştirmek için imzaladığı “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme"yle kararlaştırılan Çocuk Hakları Günü günümüzde geçerliliğini yitirmiş bir hal aldı. Uluslararası belgeler içinde en fazla ülke tarafından imzalanmış belge özelliğine sahip olan BM sözleşmesi, 20 Kasım 1989'da 193 ülke tarafından imzalandı. Ancak 54 maddelik sözleşmenin Ortadoğu'da süren kaos ortamına ve Asya'ya bakıldığında bölgedeki çocuklara yönelik zulümleri kapsamıyor.



BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ardından sözleşmeyi imzalayan ülkelerdeki hukuki düzenlemeleri kontrol amaçlı Çocuk Hakları Komitesi kuruldu. Buna rağmen her gün beş yaşın altında 22.000 çocuk önlenebilir sebeplerden dolayı hayatını kaybettiği kaydedildi.




Çocukla çocuk ol


İnsani Yardım Vakfı Dünya Çocuk Hakları günü dolayısıyla 20 Kasım'da “Graffiti ve Müzik" adlı bir etkinlik düzenledi. Fatih Saraçhane Parkı'nda düzenlenen etkinliğe grafiti sanatçıları Gazzeli Belal Khaled, Leo Lunatic, MET ve Reach katıldı. Belal Khaled, mülteci çocukların mücadelesine dikkat çekmek için tüm dünyada mülteci çocukların simgesi haline gelen Suriyeli Ümran'ı resmetti. Grup Yürüyüş ve Suriyeli müzik grubu Domsek de ezgileri ile etkinliğe katılanlara eşlik etti.



  • Çocuk hakları metin üzerinde kaldı
  • Saraçhane'de gerçekleştirilen etkinlik kapsamında konuşma yapan Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Avukat Uğur Yıldırım, BM'nin Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne yönelik çocuk haklarının sadece uluslararası bir metin üzerinde kaldığının altını çizdi. Yıldırım, kendi ülkelerinde savaşın ortasında kalan çocukların göç ettikleri ülkelerde ise yabancı düşmanlığı ile karşı kaşıya kaldıklarını dile getirdi. Bazı ülkelerin bencil ve acımasız politikaları sebebiyle hak ihlallerinin yaşandığına dikkat çeken Yıldırım, mülteci olarak 78 ülkeye sığınma talebinde bulunan çocuk sayısının son bir yıl içerisinde üç kat arttığını belirtti.

Çocuklar arasındaki eşitsizlik vurgulandı


22 yaşındaki Emrullah Örüklü 10 yıldır grafiti ile ilgileniyor. Toplumsun sorunlarını ve eksik olan her şeyi konu olarak seçen Örgülü, eserlerini Reach takma adıyla duvarlara nakşediyor. Reach, etkinlikte yaptığı çalışmalarla dünya çocukları arasındaki eşitsizliğe ve çocuk istismarına vurgu yaptı.



“Serseri işi olarak görüyorlar"


MET ismiyle grafiti sanatını gerçekleştiren Muhammet Emin Türkmen ise, grafitinin toplum nazarında serseri işi olarak görüldüğüne işaret etti. Çalışmalarında iyilik, kötülük ve ölüm temasını işleyen MET, insanların baktığında mesaj alabileceği işler yapmayı tercih ettiğini söyledi. MET, Batı'da yapılan grafitiye duygu yüklendiğini, Doğu'da ise duyguların grafitiyle aktarıldığını ifade etti.



Mülteci çocukların sembolü Ümran


“Graffiti ve Müzik" etkinliğine katılmak için Gazze'den gelen ünlü grafiti sanatçısı Belal Khaled, Suriye'de Esed rejiminin bombalarına hedef olan Ümran bebeği resmetti. Asıl mesleği gazetecilik olan Khaled, grafitiye Gazze'de yaşanan krize dikkat çekmek için başladığını ifade etti. Khaled, sanatla savaşı birleştirerek grafitiyle savaşı yenmeye çalıştığını dile getirdi.




#Graffiti
#BM
7 yıl önce