|

Günlükteki Haldun Taner İtirafı

Haldun Taner Sempozyumu'nda konuşan edebiyat profesörü Abdullah Uçman, üniversitedeyken Taner'in derslerine girmediği için pişman olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
06:00 - 30/11/2015 Pazartesi
Güncelleme: 01:08 - 30/11/2015 Pazartesi
Yeni Şafak
-İLKER NURİ ÖZTÜRK


“100. Doğum Yılında Haldun Taner” başlıklı sempozyum, Pera Müzesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşti. İki gün süren oturumlar boyunca Haldun Taner'in, çeşitli alanlardaki eserlerine edebi ve sosyolojik açıdan bakış açıları sunuldu. Sempozyumda konuşan Prof. Dr. Abdullah Uçman, öğrencisi olduğu Haldun Taner'i 22 Nisan 1972 tarihli günlüğünden parçalar okuyarak anlattı: “Amfiye geldik, bomboştu. 6-7 kişiydik. Geleneğin, özellikle dinin tiyatro üzerindeki etkisi konulu derste bize, Hindistan'a yaptığı seyahatten edindiği intibaları nakletti. Çok tatlı bir şekilde işlenen ders sonunda Haldun Taner'in bunca zamandır girmediğim dersleri için pişman oldum.”



40 YIL SONRA GERÇEKLEŞEN HAYAL

Haldun Taner'in İstanbul Üniversitesi bünyesinde tiyatro enstitüsü kurulması için verdiği çabayı anlatan Prof. Dr. Dikmen Gürün ise “Haldun Bey'in hayalleri, neredeyse 40 yıl sonra gerçek olabildi. Vefatından da 7 yıl sonra” dedi.



Yaşar Kemal'e saygı konseri

Tekfen Filarmoni Orkestrası İngiliz Şef James Judd eşliğinde özel bir konsere imza atmaya hazırlanıyor. Bugün Lütfi Kırdar'da düzenlenecek konserde geçtiğimiz şubat ayında kaybettiğimiz Türk edebiyatının çınarı Yaşar Kemal anılacak. Yazarın gençliğinde derlediği ağıtlardan İdil Biret'in yorumuyla dilinin gücü ve bir sanatçı olarak bağımsızlığı ile benzeştiği Beethoven'a kadar, yerelden evrensele zengin bir programla büyük usta yad edilecek.


#haldun taner
#itiraf
#abdullah uçman
8 yıl önce