|

Hamilelikte kaşıntılar tedbirlerle gideriliyor

Op. Dr. Gökmen İyigün
00:00 - 12/11/2006 Pazar
Güncelleme: 09:55 - 12/11/2006 Pazar
Yeni Şafak
Hamilelikte kaşıntılar tedbirlerle gideriliyor
Hamilelikte kaşıntılar tedbirlerle gideriliyor

Nurgül Şengörgün-Trabzon

Yaklaşık 25 haftalık gebeliğim var. Bacaklarımda, kollarımda ve karnımda kaşıntı hissediyorum. Kaşındıkça şiddeti artıyor. Bu şikayetlerim neden kaynaklanıyor olabilir ve bebeğim bu durumdan etkilenir mi?

Gebelikte vücut kaşıntıları en yaygın şikayetlerden biridir. Özellikle gebelik haftası ilerlediğinde büyüyen bebeğin karın cildini ve artan sıvı artışına bağlı olarak; bacak, kalça ve kollarda yaygın kaşıntılar oluşur. Bunların en sık sebebi, artan cilt baskısına bağlı cildin gerginleşmesi ve hassaslaşmasıdır. Özellikle kaşıntı geçsin diye yapılan sık banyolar ve cildin keselenmesi yada kaşınması, ciltteki hassasiyeti daha da artırarak kaşıntıları artırır. Bu durumlarda verilen kaşıntı azaltıcı ilaçlardan iyi sonuç alınamaz ve neden ortadan kaldıramazlar. Yapılması gereken, her banyodan sonra vücudu nemlendirici losyonlarla nemlendirmek ve cildin elastikiyetini artırıp gerginliğini azaltmaktır. Yapılacak tuz kısıtlaması da artan ödemin cilde yaptığı baskıyı da azaltarak cildi rahatlatır. Bu durum gebelikteki kaşıntıların en sık sebebi olmasına rağmen annede karaciğer ve safra yollarındaki gebeliğe bağlı rahatsızlıklarda yaygın vücut kaşıntıları yapabilir. Gebelikteki kaşıntıların altında anneyi yaşamsal tehdit edecek bir rahatsızlık çıkmadığı sürece bebekler etkilenmez ve doğum sonrası süratle rahatlarsınız.


Sakat doğum riski yüksekse test yaptırın

Gamze Tunçoğlu-Adana

2 aylık hamileyim ve 38 yaşındayım. Yaşım ileri olduğu için bebeğimde sakatlık ihtimalinin yüksek olduğu ve karnımdan su aldırmam gerektiği söylendi. Ben bu yöntemden çekiniyorum. Böyle bir durumun varlığını anlamak için başka bir yöntem var mı, karnımdan su aldırırsam bebeğimde ne gibi sorunlar oluşturabilir?

Yaşla birlikte bebeklerde yapısal olmasa da kromozom anomalileri riski oldukça artmaktadır. Bunlar içinde de en sık olanı Down Sendromu ve diğer trizomilerdir. 35 yaş ve üzeri gebeliklerinde amniosentez dediğimiz anne karnından gebelik sıvısı alınarak bebeğin kromozomlarına bakılması işlemi yaygındı. Daha sonra üçlü test geliştirildi. Size önerim; öncelikle 11-14 hafta testini yaptırmanız. Sonucunda riskiniz düşükse teste güvenmeniz, ama yüksekse de amniosentez vb. testleri yaptırmanız. Amniosentez; dikkatli ellerde yapıldığında oldukça basit bir cerrahi girişim, çok kısa sürer ve sizin günlük aktivitelerinizi etkilemez. Ama bilmeniz gerekir ki; her 200 amniosentezde bebek kaybı olabilir ve enfeksiyon, düşük tehdidi ve düşük gibi komplikasyonlara açıktır.

17 yıl önce