|

Harb-i Umumi’nin moral panoraması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, 1. Dünya Savaşı’nda yaşanan önemli olaylara ait fotoğrafları tek albümde topladı. 'Harb-i Umûmî Panoraması'nda savaş döneminde askerlerin moralini yüksek tutmak için çekilen 274 fotoğraf yer alıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 26/11/2015 Perşembe
Güncelleme: 00:33 - 26/11/2015 Perşembe
Yeni Şafak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından hazırlanan Harb-i Umûmî Panoraması, Atatürk Kitaplığı arşivinde yer alan 8 albümdeki fotoğraflar taranarak oluşturuldu. 1.Dünya Savaşı'nda yaşanan olayları yansıtan eser dönemin zor şartlarında yapılmış olan çalışmaları gün yüzüne çıkarıyor. Albümler, cephedeki askerin moralini yüksek tutmak için Müdafaa-i Milliye Cemiyeti tarafından hazırlanarak Ahmed İhsan ve Şurekâsı Matbaası'nda basılmış. Albümlerin birinci, ikinci ve üçüncü cildinde 34, dördüncü ve beşinci cildinde 36, altıncı ciltte 34, yedinci ciltte 32 ve sekizinci ciltte 34 olmak üzere toplam 274 tane savaşı ve savaş gerisini gösteren görsel bulunuyor. Fotoğrafların yanı sıra Prof. Dr. Haluk Selvi'nin “Harp ve Propaganda” ve Doç. Dr. Ali Satan'ın “Savaş ve Kahramanlığın Görünür Kılınması” adlı makaleleri de kitapta yer alıyor.





ASLINA SADIK KALINDI


Üzerinde herhangi bir tarih bulunmadan ciltli olarak basılan albümler, 1915 yılından itibaren bütün İttifak cephelerindeki gelişmelerin fotoğraflarından oluşuyor. Savaşın en hararetli anlarında askerlerin moralini yükseltmek için çekilen tüm kareler aslına sadık kalınarak yayınlandı. Albümler, cihada dair hayırlı haber vermeyi ve güncel olaylarla ilgili fotoğraflar yayınlayarak halka cephe gelişmelerini yakından göstermeyi hedefliyordu. Teknolojik yenilikler, siperlerdeki askerlerin morallerinin yüksekliği ve başarıları bu fotoğraflara yansıyan önemli göstergeler arasında.



İLK KEZ GÜN YÜZÜNE ÇIKTI


Eseri yayına hazırlayan Fatih Dalgalı, çalışmayı şu sözlerle anlatıyor: “Atatürk Kitaplığı'ndan 8 albüm aldık. Almanların yaptığı panoromalar da var ama onlar bizde değil. Biz Osmanlı'dakileri kullandık. Bu fotoğraflar propaganda amacıyla yapılmış. Osmanlı askerleri hangi cephede ve koşullarda nasıl savaşmış bunları göstermek için hazırlanan albümlerdir. Yüzde 80'i ilk kez yayınlanıyor. Fotoğrafların altındaki bilgilerde yeni neslin anlayacağı şekilde sadeleştirmeler yaptık. Bu fotoğraflara tek tek ulaşmamız çok zor o yüzden basılı albümlerden taradık. Tüm fotoğraflar kendi içinde çok önemli. Askere giden Mevlevi alayını, karlar altında savaşan mehmetçikleri ve savaşta kullanılan silahları görmek mümkün.”


#Harb-i Umumi
#moral panoraması
#Fatih Dalgalı
#Harp ve Propaganda
8 yıl önce