|

Her adımda engelleri kıracak

Başrolünde engellilerin bulunduğu ilk yapım olan 'Adım Adım' filmi cuma günü vizyona giriyor. Oyunculardan Mehmet Sefa Öztürk, "Bu film engellerin duvarını kırdı" diyor.

Yeni Şafak ve
03:00 - 4/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 23:39 - 3/05/2016 Salı
Yeni Şafak

İzmir'de çekilen 'Adım Adım: Işığa Giden Yol' filmi, Türk sinemasında bir ilki gerçekleştirdi ve 5 engelliyi aynı yapımda buluşturdu. Sinan Uzun'un yazıp yönettiği, başrollerini engelli oyuncuların paylaştığı filme, usta oyuncular Haldun Dormen ve Asuman Dabak eşlik ediyor. Filmin müziklerini ise Sezen Aksu hediye etti.



Görme engelli Ümran Sevinç, down sendromlu Can Ayan, bedensel engelli Bora Acar Zöngür ve Can Filiz'in hayata tutunma hikayelerini anlatan filmde bu sezon İBB Şehir Tiyatroları'nda 'İki Arada Bir Yerde' oyunuyla karşımıza çıkan Mehmet Sefa Öztürk de yer alıyor. Balet olan Öztürk, 10 yıl önce geçirdiği trafik kazasından sonra felç oldu. 2 yıl sonra ise dansa geri dönerek hayata tutundu. Filmdeki hikayeler de Öztürk'ün dansa devam edişi etrafında birleşiyor ve bütünleşiyor.



NELER YAPABİLECEĞİMİZİ GÖSTERDİK


Basın gösteriminde buluştuğumuz Öztürk filmi, "Engellilerin bütün meslek dallarını başarıyla yapabileceğinin bir kanıtı" sözleriyle özetliyor. "İnsanların zannettiği kadar aciz değiliz" diyen Öztürk, "Engelliler bıraktığı noktadan hayata devam edebilmiş ve yeniden farklı bir noktaya erişebilmiş kişiler. Bu film, şans verildiği zaman gizli kalmış yetenekleri doğrultusunda engelli kişilerin neler yapabileceğini gösterdi. Film, amacına ulaşmış olacaktır. Çekimleri 20 günde tamamlandı ve hiçbir engelli için özel çaba sarf edilmedi."





BIRAKIN BİZ OYNAYALIM


Öztürk, rollerin engelli olmayan oyuncular tarafından hayata geçirilmesini de eleştiriyor. "Bu işi oyuncular kadar iyi yapabilecek yetenekli insanlar var" diyen Öztürk, "Sahnede neden engelli insanlara değil de sağlıklı insanları sandalyeye oturtup, kolları bağlanıp, ayakları altta toplanarak, engelli rolü veriliyor? Halbuki engeli gerçekten yaşayan ve oyuncular kadar bu işi yapabilecek yetenekliler var. Ama bunlara sinemada, televizyonda yer verilmediğini görüyoruz. Çünkü sette bizi yorar, uğraştırır diye düşünüyorlar. Bu film de işte bu duvarı kırmak içindi."


#Adım Adım
#Sefa Öztürk
#Işığa Giden Yol
8 yıl önce