|

Herakles lahdi ülkesine dönüyor

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Herakles heykelinin Türkiye’ye iadesi yönünde karar alındığını bellirterek “Tarihi eserlerimiz yerlerinden sökülerek metropoliter ülkelerde sergileniyor. Bu gerçekten utanç verici. Mahkeme süreci tamamlanan Herakles lahdinin iadesi kararını aldık. Önümüzdeki günlerde ülkemize getireceğiz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2017 Cumartesi
Güncelleme: 08:12 - 22/04/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı
​Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Herakles lahdinin Türkiye’ye iadesi yönünde karar alındığını belirtti. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından Antalya Kundu’da düzenlenen ‘Doğa, Kültürel ve Somut Olmayan Kültürel Miras’ temalı Afrika-Türkiye Deneyim Paylaşımı Yuvarlak Masa Toplantısı devam ediyor.

BU BİR HUKUK ZAFERİDİR

Toplantıda Afrika’nın 37 ülkesinden katılan UNESCO Milli Komisyon Sekreterleri’nin istek ve taleplerini dinleyen Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Türkiye’den kaçırılan eserlerle ilgili Avrupa ülkelerine sert açıklamalarda bulundu.

25 Nisan’da New York’da yapılacak müzayedede Türkiye’den götürülmüş Kilia İdolü satışa sunulacağını söyleyen Bakan Avcı, “Bu konuyla ilgili yasal girişimlerde bulunuyoruz. Ama şunu da biliyoruz yasal girişimler uzun zaman alabiliyor, çok teknik hukuk bilgisi ve mücadele süreci gerektiriyor. Evet bunları yapıyoruz, zaman zaman bunlarda başarılı olduğumuz örnekler de var. Mesela en son geçtiğimiz ay İsviçre’den, ülkemize iadesi mahkeme süreci tamamlandığı için kesinleşmiş Herakles heykelinin ülkemize iadesi kararını aldık. Önümüzdeki günlerde onu ülkemize getireceğiz. Her zaman bu kadar şanslı olamayız. Bu bir hukuk zaferidir” diye konuştu. Kültür varlıklarının kanunsuz ithal, ihraç ve mülkiyet transferinin önlenmesi ve yasaklanması için alınacak tedbirlerle ilgili 1970 yılında yapılan sözleşmeyi hatırlatan Bakan Avcı, sözleşmede hukuki bir cezai işleme tabi tutulmadığını ancak Türkiye’de ise ciddi bir mücadelenin söz konusu olduğunu vurguladı.

Avcı, “Mücadele konusunda Türkiye örnek bir tavır sergiliyor. Gümrük çalışanlarımızın tarihi eser konusunda daha duyarlı olmalarını, bu konularda daha etkin gözlemlerde bulunmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Ama Avrupa ve Amerika’da maalesef ülkelerinizin ve ülkemizin tarihi eserler konusunda haklı taleplerine yeterince duyarlı davranmıyorlar” dedi.


Çalıntı eserleri bile bile sergiliyorlar

Tarihi eser hakları konusunda sağlam bir işbirliği oluşturmak gerektiğini söyleyen Avcı, konunun sadece Türkiye'nin sorunu olmadığını söyledi. Avcı şunları kaydetti: “Bu sadece Benin’in, Kenya’nın, Fil Dişi Sahili, Afrika ülkelerinin sorunu değil, hepimizin sorunu. Türkiye doğudan batıya, kuzeyden güneye açık hava müzesi. Burada pek çok uygarlığın kalıntıları var. Bunların yurt dışına kaçırılması konusunda çok ciddi tedbirlerimiz var ama buna rağmen geçmişte özellikle çok büyük tarihi eserlerimiz yerlerinden sökülerek metropoliter ülkelerde sergileniyor. Bunların çalıntı olduğu biline biline sergi konusu oluyor. Bu gerçekten insanlık adına utanç verici bir tutumdur. Hepimizin bu utanç verici tutumla ilgili mücadelede işbirliğine ihtiyacımız var”

#Kültür ve Turizm Bakanı
#Nabi Avcı
7 yıl önce