|

Kalbinizin sağlığı elinizde

Hangi yağlar kalbe iyi gelir? Neden balık kalp sağlığı için vazgeçilmez? Kolesterol ne zaman ilaçla tedavi edilmeli? İşte bu konuda en çok sorulan soruların cevapları

Yeni Şafak
17:21 - 30/01/2016 Cumartesi
Güncelleme: 17:35 - 30/01/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Doğru ve bilinçli beslenerek kolesterol düzeyinizi kontrol altında tutmak ve kalp hastalığı riskini yarıya indirmek mümkün.



Kalp krizi riskinin doğru bir beslenme ile azaldığı bilimsel olarak kanıtlandı mı?


Evet, bu konuda kitaplar dolusu bilgi mevcut. Almanya'daki Hamburg Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırma sonucu çok iyi beslenen kadınların çok kötü beslenen kadınlara göre 24 kat daha az kalp krizi riski taşıyor. Kalbe iyi gelen bir beslenme çok büyük değişiklikler gerektirmiyor. Birkaç doğru adım bile kalbinize tahmin edemeyeceğiniz kadar olumlu etki ediyor.



Sebze ve meyve kalp sağlığı için ne kadar önemli?


Bitkisel ağırlıklı beslenmek kalbiniz için oldukça önemli. Günde sadece 200 gram meyve ve sebze bile (mesela sabah bir elma ve öğlen bir porsiyon brokoli) kalbinize olumlu etki eder. Meyve ve sebzenin yanı sıra ceviz ve sarımsakta bulunan kıymetli mineraller kalbe adeta ilaç etkisi yapıyor. Tabağınızı mümkün olduğu kadar renkli gıdalarla donatın böylece her türlü vitamin ve mineralden faydalanmak mümkün olur.



Hayvansal yağlar her zaman zararlı, bitkisel yağlar her zaman faydalı mıdır?


Genel olarak bu doğru bir tespit. Fakat iki çeşit için istisnalar vardır. Bazı deniz balıklarının yağı yani omega-3 yağ asidi, kalbe son derece faydalıdır. Bitkisel yağlardan olan trans yağlar ise kalbe zarar verirler. Bu iki istisna dışında hayvansal yağları tüketirken dikkatli olmalıdır. Bitkisel yağlar ise kalbe daha az zarar verir.



Özellikle margarinler kalp sağlığına fayda eder mi?


Phytosterin maddesi içeren margarinler bağırsaktaki kolesterol alımını engeller. Günde 2 gram phytosterin tüketmek kolesterolü yüzde 10'a kadar indirebilir. Fakat sadece bu tür margarinleri kullanarak kolesterole karşı savaşmış olmazsınız. Meyve ve sebzede bulunan vitamin ve mineraller olmadan kalbinizi korumuş olmazsınız.



Tatlı yiyecekler kalbe zarar verir mi?


Şekerin kendisi kalbe zarar vermez. Fakat şekerli gıdalarda bulunan yağlar (mesela çikolata, kurabiye vs.) ve yüksek kalori şişmanlamaya yol açar. Şişmanlık ise kalp krizi riskini tetikler.



Balık kalbe nasıl iyi gelir?


70'li yıllarda bilim adamları kuzey kutbunda yaşayan eskimoların günde 400 gram yağlı balık yedikleri halde kolesterol değerlerinin oldukça düşük olduğunu tespit ettiler. Balıkta bulunan omega3 yağ asidi damarları genişletir, kalp ritmini düzenler kandaki trigliserit oranını düşürür ve kan pıhtılaşmasını olumlu etkiler. "American Heart Association" haftada iki kez balık yemeği öneriyor. Taze balığın yanı sıra kurutulmuş ve konserve balıkların da kalp sağlığına büyük faydası vardır.



Yüksek bir kolesterol değeri her zaman beslenmeden mi kaynaklanır?


Hayır, insanın genleri de önemli bir rol oynar. Doğru beslenmek ile kolesterolü sadece yüzde 20 kadar indirmek mümkün. Hareketsiz bir yaşam sürmek kolesterolün yüksek olmasına da büyük etki eder.



Yüksek bir kolesterol seviyesi tedavi gerektirir mi?


Doğru bir beslenme ve bol hareket ile sağlıklı seviyeye inmeyen bir kolesterolün sebebi genetiktir. Bu gibi durumlarda kolesterolü sadece ilaçla düşürmek mümkündür.



#kalp
#Kolesterol
8 yıl önce