|

Kanserde küresel hareket

Son yıllarda sağlık alanında büyük organizasyonlara imza atan Türkiye, "Dünya Kanser Liderler Zirvesi"yle de adını duyurdu. 18 Kasım 2015’de istanbul’da düzenlenen Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü’nün Türkiye’ de ilk defa düzenlediği zirvede, dünya liderleri kansere karşı küresel hareket çağrısı yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/11/2015 jeudi
Güncelleme: 06:18 - 19/11/2015 jeudi
Yeni Şafak

18Kasım 2015' te İstanbul'da düzenlenen Dünya Kanser Liderler Zirvesi' ne dünya ülkelerinden hükümet temsilcileri, Birleşmiş Milletler kuruluşlarından, akademisyenlerden, özel sektörden ve sivil toplum kuruluşlarından 250 lider katıldı. Zirvede, kanserde uluslararası işbirliğini büyütmek için alınması gereken acil önlemler ve önümüzdeki 15 yıl içerisinde kanser ve diğer bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan erken ölümleri üçte bir oranında azaltmaya yönelik hedefler tartışıldı. (Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 3)



Yeni dönem başlıyor


Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk "Birleşmiş Milletler' in sürdürülebilir kalkınma hedefleri arasında bulunan 'Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların' azaltılması ile ilgili hedefleri bulunuyor. Bu yönde uluslararası kalkınmada kanser ve daha geniş anlamda sağlıkla ilgilenen toplulukların yakalayabilecekleri önemli bir fırsatın var olduğu yeni bir dönemi başlıyor" şeklinde konuşuyor.Acil olarak yeni ittifaklar oluşturmaya, çığır açan ortaklıklar geliştirmeye ve uluslararası iş birliğinin önündeki engellerin üstesinden gelmeye ihtiyacımız olduğunu da söyleyen Prof. Dr. Tezer, "Kanser kontrolüne yönelik en önemli liderlik platformu olmasından dolayı Dünya Kanser Liderler Zirvesi gelecek nesillerde ve kanserin yıkıcı etkilerini gidermeye yönelik gerekli önerileri sunma açısından önemli bir rol oynamaktadır'' dedi.



Türkiye deneyimli ülke


T.C. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Türkiye'nin 2008 yılından bu yana Ulusal Kanser Kontrol Planı'na başlatarak halen bölgenin en deneyimli ülkeleri arasında olduğunu belirtti.



Kayıt merkezi aktif


Türk Ulusal Kanser Kontrol Planı, özellikle kayıt, önleme ve tarama konularında başarılı sonuçlar elde etmeye başladı. Dünya Kanser Liderler Zirvesi'nin (WCLS) özellikle bizim bölgemizle ilgili deneyimleri dünya ile paylaşma konusunda iyi bir platform olacağını söyleyen Doç. Dr. Gültekin, "Kanser kayıtları için, tüm şehirlerde bütün nüfusun % 100 ünü kapsayan aktif bir kayıt merkezini hayata geçirdik. Tüm bu şehirlerimiz arasından İzmir, Kuzey Afrika ve Batı Asya için Dünya Sağlık Örgütüne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı Merkezi (International AgencyforResearch on Cancer (IARC- Hub) olarak tayin edildi" şeklinde konuştu.



2030 hedefi hastalığı üçte bir azaltmak




Türkiye'de radyoterapi ve kemoterapide programlanmış kanser tedavi tesisleri yatırımlarına ek olarak, 750 evde bakım ekibi, 23 bin aile hekimi ve 1500 palyatif bakım yatağına dayalı, tüm ülke genelinde nüfus tabanlı bir kanser bakım modelini hayata geçirdi.





Zirveye katılan Pakistan Federal Sağlık Eski Bakanı Dr. Sania Nishtar Uluslararası işbirlikleri sayesinde dünyada 2030 yılına kadar bulaşıcı olmayan hastalıklardan erken ölümlerin üçte bir oranında azaltılmasının mümkün olacağına dikkat çekti. Dr. Sania Nishtar, bunun için küresel ve bölgesel işbirliklerinin son derece önemli olduğunu vurgu yaparak Birleşmiş Milletler'in Eylül 2015'te kabul ettiği Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin bulaşıcı olmayan hastalıkların azaltılması ve küresel refahın sağlanmasında önemli bir fırsat olduğunu belirtti.


#Dünya Kanser Liderler Zirvesi
#kanser
#Kanserle Savaş
#Murat Gültekin
il y a 8 ans