|

Kapalı ameliyatlara gidiyoruz

Kadınlar erkeklere oranla daha uzun yaşıyorlar. Bu nedenle yaşadıkları rahatsızlıklar daha fazla olabiliyor. Kadın hastalıkları ile ilgili sorunlardan dolayı doktora daha çok gidiyorlar ve ameliyat olma oranları da artıyor. Ama kadın hastalıklarında ameliyat gerektiren birçok sorunda da açık ameliyatlar yerini kapalı ve robotla yapılan ameliyatlara bırakıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/04/2015 Salı
Güncelleme: 21:30 - 13/04/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Jinekolojik Endoskopi Derneği (JED) ve Orta Doğu Jinekolojik Endoskopi Derneği (MESGE) tarafından düzenlenen "3.MESGE Kongresi" 11 Nisan'da Antalya'da düzenlendi. Kadın hastalıklarında kapalı ameliyat ve yeni cerrahi yöntemlerin konuşulduğu kongreye yurt dışından 135 konuşmacı ve 42 ülkeden 450 yabancı hekim katıldı. Türkiye'den katılan hekimlerle birlikte 750 katılımcıya ulaşan kongrede, 6 canlı ameliyat gösterilerek deneyimler paylaşıldı.



KAPALI MI AÇIK MI


Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı ve Orta Doğu Jinekolojik Endoskop Derneği (MESGE) Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ kadın hastalıklarında kapalı ameliyat tekniğinin avantajları ile ilgili şunları söyledi: “Kapalı ameliyat tekniklerini hem kadınların hem de hekimlerin tercih etme oranları arttı. Kapalı ameliyatlar, rahim ve rahim ağzı kanserinde, erken dönem yumurtalık kanseri, miyomlar, çikolata kistleri, yumurtalık kanallarının açılmasında, rahim sarkması, idrar kaçırma gibi hastalıklara da uygulanabiliyor. Çünkü açık ameliyata oranla kapalı ameliyat yönteminin hasta için avantajları bulunuyor.Çünkü daha hızlı iyileşme, daha hızlı işe dönüş, daha az ağrı gibi avantajları bulunuyor. Özel sektörde kadınlar da şirketler de iş gücü kaybı istemiyor.”iz kalsın istenmiyor.



Kapalı ameliyatlarda tek delikli göbek çukurundan ameliyatlar yapılıyor. Prof.Dr. Fatih Şendağ konuyla ilgili şunları söylüyor: “Bazı kadınlar göbekleri üzerinde hiçbir kesi ya da iz istemiyorlar. Tek delikli göbek çukurundan yapılan ameliyatlar aslında 'Doğal delik cerrahisi' olarak geçiyor. Çünkü göbek çukuru doğal bir delikse burası kullanılarak ameliyatlar yapılabilir. İz göbek çukuru içinde kalacağı için izsiz ameliyat da diyebiliriz. Bayanlar için kozmetik, estetik görüntü önemli. Bu nedenle kadınlarda göbek çukurundan kamera ve diğer enstrümanlarla ameliyat yapılabiliyor. Bu yöntemle yumurtalık kistleri, rahim çıkarılması, alınması ameliyatları, hatta kanser ameliyatları bile tek delikten yapılabiliyor.”



Robotla da yapılıyor


Konuyla ilgili Prof. Dr. Şendağ şunları söylüyor: ”Yeni teknoloji robotla artık şu anda uyguladığımız laparoskopik cerrahinin ötesinde robotla tek delik cerrahisinde çok ciddi bir gelişme olacak. Tek delik cerrahisi hem hasta hem de hekim için daha da kolaylaşacak. İleride teknolojinin de ucuzlayacağını düşünürsek sadece göbek çukurundan bütün ameliyatlar yapılabilir hale gelecek.”




#Kapalı ameliyatlar
#Jinekolojik Endoskop Derneği
#ameliyat
9 yıl önce