|

Karaelmas diyarının siyah-beyaz tarihini çay ocağında yaşatıyor

Zonguldak'ta, kentin nostaljik fotoğraflarını biriktirme tutkusuyla bilinen Erdinç Kahveci, topladığı 3 bini aşkın fotoğrafı çay ocağında sergileyerek, müşterilerini geçmişe götürüyor.

Yeni Şafak
12:21 - 11/08/2017 Cuma
Güncelleme: 13:14 - 11/08/2017 Cuma
AA
Kahveci, yaptığı açıklamada, fotoğrafların her birinin birer tarih niteliği taşıdığını anlattı.
Kahveci, yaptığı açıklamada, fotoğrafların her birinin birer tarih niteliği taşıdığını anlattı.

Zonguldak'ta yaşayan 48 yaşındaki Erdinç Kahveci, kente dair topladığı 3 bini aşkın fotoğraftan bazılarını işlettiği çay ocağının duvarlarında sergileyerek, müşterilerine şehrin tarihi hakkında bilgi veriyor.

Kentin siyah beyaz fotoğraflarını biriktirme tutkusuyla bilinen 3 çocuk babası Kahveci, 12 yıl önce başladığı fotoğraf toplama merakı sayesinde bu zamana kadar 3 bini aşkın fotoğraf arşivledi.Kent merkezinin yanı sıra ilçelerinin yer aldığı, 1895-1960 yıllarını kapsayan fotoğraflardan bazılarını iş yerinde sergileyen Kahveci, şehrin geçmişini gözler önüne seriyor.

İnsanları şaşırtıyor

Kahveci, yaptığı açıklamada, fotoğrafların her birinin birer tarih niteliği taşıdığını anlatan Kahveci, "İnsanlar dükkana girdikleri anda bu duruma şaşırıyorlar. Fotoğraflarda olan her şeyi biliyorum. Gelenlere de anlatıyorum ve şaşırıyorlar. Bana, 'Sen bunları nereden biliyorsun?' diyorlar. Arşivlerden araştırıyorum. Hangi fotoğraf nerenin, kaç yılında çekilmiş biliyorum." diye konuştu. Kahveci, fotoğrafları çevresinden temin etmenin yanı sıra rast geldiği yerlerden satın aldığını belirterek, bu zamana kadar 3 bini aşkın fotoğraf biriktirdiğini ve iş yerinin büyüklüğü açısından sadece 51 fotoğrafı çerçeveleterek sergileme şansı bulduğunu ifade etti.


Nerede yaşıyorsan oranın geçmişini öğrenmelisin

Kahveci, "Gençlere, 'Nerede yaşıyorsan, nerede ekmek yiyorsan oralısın. O zaman o yerin geçmişini öğren. Burada tarih var. Çay içmen önemli değil. Fotoğraflara bak.' diyorum. Gençler merak etsinler, öğrenmeye iştah duysunlar. Yaşadıkları memleketin tarihi nasıl oluşmuş, gelişmiş ve bu günlere nasıl gelinmiş bunları öğrensinler. Bu merak işidir, sevdadır." diyen Kahveci, "Gelenlere sabırla, yeri geldiğinde işimi bırakıp zamanımı ayırarak anlatıyorum. Bu da beni mutlu ediyor. Buraya bir fotoğraf daha kattığım zaman Zonguldak'a daha çok bağlanıyorum." dedi. Çay ocağının müşterilerinden 72 yaşındaki Kemal Karaca, "Fotoğrafları gördükçe bambaşka bir halin içerisine giriyorum. O ortamı özlüyorum. O zaman ile bu zaman arasında çok şey değişmiş." ifadesini kullandı.


#Zonguldak
#fotoğraf
#çay ocağı
7 yıl önce