|

Karagöz ve Hacivat Bosna Hersek'te küllerinden doğuyor

Gölge oyunu Karagöz ve Hacivat, Bosna Hersek'in son hayalisinin orijinal tasvirlerinin gün yüzüne çıkarılması ve bir grup sanatseverin çabasıyla yeniden hayata döndürülüyor.

Yeni Şafak
12:31 - 5/06/2017 Pazartesi
Güncelleme: 12:32 - 5/06/2017 Pazartesi
AA
Jesenkovic, mevcut tasvirlere yeni karakterler de eklediklerini belirterek Karagöz ve Hacivat'ı Bosna Hersek'te tekrar canlandırmak istediklerini vurguladı.
Jesenkovic, mevcut tasvirlere yeni karakterler de eklediklerini belirterek Karagöz ve Hacivat'ı Bosna Hersek'te tekrar canlandırmak istediklerini vurguladı.

Ramazan gecelerinin vazgeçilmezi olan Karagöz ve Hacivat gölge oyunu, Bosna Hersek'in son hayalisinin orijinal tasvirlerinin gün yüzüne çıkarılması ve bir grup sanatseverin çabasıyla adeta küllerinden yeniden doğuyor.

Bosna Hersek'in son "Karagözcüsü", diğer bir deyişle hayalisi Hasip Ramic'in 1930 yılında vefatıyla ülkede unutulan Karagöz ve Hacivat, Ramic'e ait deriden yapılmış orijinal karakter tasvirlerin ortaya çıkması ve bir grup sanatseverin bu tasvirlerin kopyalarıyla yeniden oyun üretmesiyle yeniden hayata döndürülüyor.

Gösterime hazır

Bosna Hersek'in kültür hayatına da nostaljik bir nefes getirmesi beklenen en az 90 yıllık orijinal tasvirlerin arasındaki Karagöz, Hacivat, Tuzsuz Deli Bekir, Bebe Ruhi ve daha çok sayıda tipleme, yeniden uzun yaz geceleri ve ramazan akşamlarını süsleyecek.

Akademisyen ve yazar Amina Siljak Jesenkovic'in öncülüğünde, Saraybosna Müzesi'nde saklanan Ramic'e ait tasvirler kullanılarak üretilen kopyalarla ramazan arifesinde yeniden bir gölge oyun gösterimi yapıldı. Jesenkovic ve beraberindeki yeni hayaliler, sürekli hale getirmek istedikleri Karagöz ve Hacivat oyununu bayramda da göstermeye hazırlanıyor.

#Karagöz ve Hacivat
#Bosna Hersek
#Amina Siljak Jesenkovic
7 yıl önce