|

Karşılık beklersen gönüllü değil tüccar olursun

38 yıldır gönüllü faaliyetlerde bulunan ve bu alanda Marmara Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencilerine ders veren eski iş adamı İnal Aydınoğlu, herkesin bu tür çalışmalar yürütebilmesi için 7'den 70'e herkese destek veriyor. Türkiye'de gönüllülük alanında eğitim veren ilk isim olan Aydınoğlu " Gönüllülük hiçbir karşılık bekleme-den Allah'ın kullarına hizmet etmektir" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/02/2016 Pazar
Güncelleme: 20:22 - 6/02/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Henüz 7 yaşındayken babası iflas ettiği için öğrencilik yaşamı boyunca çalışmak zorunda kalan İnal Aydınoğlu, çok küçük yaşlardan itibaren gönüllülüğü bir yaşamı olarak benimsemiş."Hayattaki en büyük şansım babamın işlerinin bozulması"diyen Aydınoğlu, bu şartlarda yetişmenin kendisini hayır işlerine yönelttiğini söylüyor. 38 yıldır gönüllü faaliyetlerde bulunan ve Marmara Üniversitesi'nde açılan yüksek lisans programıyla bu alanda ilk defa dersler veren eski iş adamı Aydınoğlu, ticaret yaşamı boyunca sadece para peşinde koşmamış olmanın mutluluğunu yaşıyor. "Karşılık beklersen gönüllü değil tüccar olursun" diyen Aydınoğlu, hiçbir karşılık beklemeden yapılması gereken gönüllülüğün insanlar tarafından daha iyi anlaşılması ve herkesin bu bilinci taşıması için 'memleketim' dediği Kadıköy'de gönüllü merkezleri kurmuş ve pek çok aileye ulaşmış. Son olarak da gönüllü olmak için verdiği çabayı "Gönüllülük" isimli kitabıyla okuyucularla paylaşan Aydınoğlu ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.



HAYATIMI BU İŞE ADADIM


Gönüllüğü hayatının olmazsa olmazları arasına koyan Aydınoğlu, öğrencilik yaşamı boyunca pek çok işte çalışarak ailesinin geçimine katkıda bulunmuş. Lise öğrenimi sırasında muhasebecilik yapan ve üniversite okumak için geldiği İstanbul'da ticari yaşamına başlayan Aydınoğlu, askerlik dönüşü tıpkı babası gibi iflas etmiş. Emlak komisyonculuğu işine başlayarak birçok insanla tanışma fırsatı yakalayan Aydınoğlu, Kadıköy'ün mahallelerinde gönüllü merkezleri kurmuş ve yaklaşık 10 bin kişiye gönüllülük eğitimleri vermiş. "Gönüllü sayısının daha da artması için 30 yıldan beri gönüllü eğitimleri veriyorum. Gönüllülüğün insanlara neler kattığını gördükçe mutlu oluyorum. Bu yüzden tüm yaşamımı bu işe adadım" diyen Aydınoğlu doğduğu şehir Gaziantep ve yaşadığı ilçe Kadıköy'e hizmet etmenin gururunu yaşadığını söylüyor.



HEDEF KİTLEMİZ GENÇ EMEKLİLER


Gönüllü olmak için tüm varlığı sevmenin gerekli olduğunu belirten Aydınoğlu, Allah'a olan sevgimizin onun kullarını severek ileteceğimizi söylüyor. Yaptığı çalışmalarda erken yaşta emekli olan genç grupları hedef kitlesi olarak belirlediklerinin altını çizen Aydınoğlu "Biz genç emeklilerin yaşadığı kentleri,mahalleleri sevmesi ve mahallelik duygusunun topluma yerleşmesi için çalıştık. Ülkemizdeki emeklilerin büyük bir bölümü 55 yaş altı. Öyle ki 40 yaşında bile emeklimiz var. Bu emeklilerimizle 58 tane koro kurduk. Şu an sayıları 115' e çıktı. 200 civarında da halk eğitim merkezlerindeki gibi eğitim veren kurs merkezleri açtık. Ayrıca 65 yaş üstü olup evlerinde yalnız oturan yaşlılarımızı gönüllülerimiz ayda iki defa ziyaret ediyor" diyor. Her görüşten kimsenin bu kurs merkezlerine geldiğini belirten Aydınoğlu, yaptıkları bu çalışmaların üzerine iki defa doktora tezi hazırlandığını da sözlerine ekliyor.





GENÇLER GÖNÜLLÜLÜĞE MERAKLI


Aydınoğlu, verdiği gönüllülük eğitimleriyle birçok kişinin de bu alana yönelmesini sağlamış. 17 yıldır Kadıköy'de gönüllü kimselerden oluşan bir sınıf oluşturup dersler verdiğini söyleyen Aydınoğlu "Daha önce yaptığımız çalışmalalarla gençlere hitap etme olanağı bulamamıştık. Ama son 5 yıldır Marmara Üniversitesi'nde Toplumsal Projeler Uygulama ve Yönetimi yüksek lisans programında dersler vererek gençlerle iç içeyim. Son 3 yıldır da YÖK tüm üniversitelerde sosyal sorumluluk, gönüllü liderlik,toplumsal sorumluluk gibi dersler konmasını istedi" diyor. Öğrencilerin sınav kağıtlarını okuduğunda duygu dolu anlar yaşadığını söyleyen Aydınoğlu "Örneğin okuduğum bir sınav kağıdında bir psikoloji bölümü öğrencisi 'Ben ilkokula giderken bir arkadaşımızın annesi yoktu.Okula tek başına gidip geliyordu. Ben de ona seninle annemizi paylaşalım dedim. İleriki yaşantımda kendimi böyle çocuklar için çalışmalar yapmaya adayacağım' diyordu.Gençlerimiz gönüllü faaliyetlere oldukça meraklı. Daha bunun gibi beni derinden etkileyen yüzlerce hikaye var" şeklinde konuşuyor.



Sosyal medya da devreye girecek


Şimdiye kadar kurucusu olduğu Gönüllü Hizmet Vakfı'yla birlikte Çorlu'da 43 derslikli ortaokul, Gaziantep'te


33 derslikli okul, kültür merkezleri, Kadıköy'deki bir liseye ise 150 yataklı yurdun temelleri atılmış. Daha çok eğitim ve kültür alanında faaliyetlerde bulunduklarını söyleyen Aydınoğlu " Şimdi yeni projelerim var. Gönüllülük faaliyetlerini bu kez sosyal medya üzerinden başlatacağım. Ama sadece takipçi sayısı hiçbir şey ifade etmez. Onları da bu çalışmalara dahil etmek istiyorum. Böylelikle onlara dünyadaki diğer tüm gönüllülerin yaptığı projeleri duyurup harekete geçmelerini sağlayacağım. Çünkü bu konuda en büyük sorunumuz projelerin uygulanamaması" ifadesinde bulunuyor.



#İnal Aydınoğlu
#Gönüllü Hizmet Vakfı
#Gaziantep
8 yıl önce