|

Kitaplar ve kediler arasında

“Kedili Kütüphane’nin Bilge Hâfız-ı Kütübü İsmail Saib Sencer” tarihin tozlu raflarında unutulmaya yüz tutan bir alimi bize tanıtıyor. Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin efsane müdürü Sencer’in örnek şahsiyetini tarihçi yazar Zafer Bilgi’nin kaleminden okuyoruz.

Yeni Şafak
15:28 - 7/11/2017 Salı
Güncelleme: 15:35 - 7/11/2017 Salı
Yeni Şafak
Zafer Bilgi'nin “Kedili Kütüphane’nin Bilge Hâfız-ı Kütübü İsmail Saib Sencer” adlı kitabı yayınlandı.
Zafer Bilgi'nin “Kedili Kütüphane’nin Bilge Hâfız-ı Kütübü İsmail Saib Sencer” adlı kitabı yayınlandı.

KAAN SÖĞÜT

Bazı bilge kişiler vardır ki, ölümlerinin ardından yıllar geçse de unutulmazlar. Türkiye’de kitap ve kütüphane deyince akla ilk geliveren isimlerin başında şüphesiz İsmail Saib Sencer olur. Vefatıyla İsveç Başbakanına “İlmin başı sağ olsun” dedirten, ömrünü kedilere ve kitaplara adayan “Gerçek bir hazinenin unutulmaz hazinedarı” İsmail Saib Sencer, Osmanlı’nın son hafız-ı kütüplerinden… Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin ikinci müdürü. Mihrabad Yayınları tarafından basılan, 200 sayfadan oluşan Kedili Kütüphane’nin Bilge Hâfız-ı Kütübü İsmail Saib Sencer eseri ile İsmail Saib Sencer Hoca’nın ilginç ve bir o kadar da münzevi hayat yolculuğuna çıkıyoruz.

OKURA YENİ
UFUKLAR AÇIYOR

Birinci bölümde; geçmişten günümüze kütüphanelerimizin geçirdiği dönemleri özet ve son derece faydalı bilgiler işleyerek aktarıyor. İkinci bölümde İsmail Saib Sencer Hocaefendi’nin kısa hayat hikâyesi anlatılıyor. Üçüncü bölümde hayatından kesitlere yer verilirken; bir eski zaman bilgesinin dehası, kedilere düşkünlüğü, hemen her büyük eserde kendi bilgisine başvurulduğu, ilme olan hizmetlerine karşılık eser yazmamasının sırları, çok yönlülüğü kendisine hayran bırakıyor. Son yolculuğu ile bölüm biterken, dördüncü bölümde çevresi ve vefatı hakkında yazılanlar, beşinci bölümde hakkındaki röportaj ve şiirlerin katkısıyla İsmail Saib Sencer’le olan tanışmamızın sonuna geliyoruz. Kitabın son bölümünde kitapta ismi geçen İbnü’l- Emin Mahmud Kemal İnal Bey, Süheyl Ünver, Yusuf Cemil Ararat ve daha pek çok değerli şahsiyet hakkındaki bilgilendirme okuyucuyu yeni ufuklara taşıyor ve bilgilendiriyor.

Kitabımızın yazarı Zafer Bilgi neden böyle bir kitabı yazdığını ise okurlarına şöyle açıklıyor:

“İsmail Saib Sencer’i tanıdıkça ne kadar büyük bir derya ile karşılaştığımı gördüm. O, ilimde âdeta bir umman imiş. Osmanlı’dan kalan büyük değer ‘Hâfız-ı Kü­tüplük nedir?’ sorusuna cevap alacak, Osmanlı’nın son hâfız-ı kütüplerinden İsmail Saib Sencer Hoca’nın ilginç ve bir o kadar da münzevî hayatına yolculuğa çıkacaksınız. Dönemin en büyük ilim adamlarının kaynağı olan Hoca Efendi, kedile­riyle kendini gizlemesiyle ve sorulan her alandan soruya cevap vermesiyle dikkat çekmişti. Bir mesele arz edilince ‘Sağdan yedinci raftaki falanca kitabın ikinci cildini al, kırkyedinci sayfa­sındaki üçüncü paragrafı oku.’ dedikten sonra ‘Şu, şu kitapların şu sayfalarında da aradığınız neviden bilgiler vardır.’ diyebilecek kadar ilim deryası idi.”

CİDDİ BİR ARAŞTIRMANIN ÜRÜNÜ OLAN ESER

Kitap, ciddi bir araştırma ve emeğin; tadından geçilmez bir meyvesi olarak okuyucu ile buluşuyor. Bu kitabı okuduktan sonra İsmail Saib Sencer’i geç tanımış olmanın verdiği eksikliği hissederken, kütüphaneler gibi değerlerimizin ne kadar önemli olduğunu ve çevremize kütüphane sevgisinin aşılanması gerektiğini sonuna kadar hissediyorsunuz.

  • KİTAP ÖZETİ :
  • Kedili Kütüphane’nin Bilge Hâfız-ı Kütübü İsmail Saib Sencer
  • Zafer Bilgi
  • Mihrabad Yayınları
  • 2017
  • 200 sayfa
#Zafer Bilgi
#Mihrabad Yayınları
#Ufuklar
6 yıl önce
default-profile-img