|

Komedinin tahtı sallanıyor

Bu yılın ilk yarısına ait gişe verileri seyircinin komediye ilgisinin azaldığını gösterdi. İddialı komedi filmleri gişede umduğunu bulamazken, yabancı aksiyon yapımları seyirciden büyük ilgi gördü. Animasyon filmlerindeki yükseliş ise devam etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/07/2015 Pazar
Güncelleme: 00:46 - 5/07/2015 Pazar
Yeni Şafak

Geçtiğimiz Mayıs ayında 2015 yılının ilk çeyreğine ait gişe rakamlarını bu sayfada değerlendirmiş, gişedeki hareketliliğin normalleşme yolunda önemli ipuçları taşıdığını söylemiştim. Söz konusu normalleşme süreci sonraki iki ayda da devam etti ve yılın ilk yarısına gişedeki bu makul dönüşümün sonuçları yansıdı. Dengeler büyük oranda değişti. Bu değişimin önemli sonuçlarından biri olarak komedi yapımları büyük irtifa kaybetti.



Boxoffice Türkiye'nin yayınladığı rakamlara göre 2015 yılının ilk altı ayında komedi yapımlarının seyirci sayısında ciddi kırılmalar yaşandı. En çok seyredilen filmler listesinin birinciliğini Mahsun Kırmızıgül imzalı Mucize alırken, ilk 10 listesine 4 komedi filmi girebildi. İlk 100 filmin bulunduğu listedeki diğer komedi yapımlarının büyük bölümü 500 bin bandının altında kaldı. Oysa 2014 yılında ilk 10 filmlik listenin yedisi komedi filmlerinden oluşmuş, listenin ilk 4 filmini yine komedi filmleri alırken, bu filmlerin 5'nin toplamı 15 milyon rakamını aşmıştı.



MAKAS DARALDI


Sinema seyircisi artmaya devam etti ancak bu yılın ilk yarısına ait listeye yansıyan dağılım bir yönüyle ümit verici bir noktaya evrildi. Yılın ilk çeyreğinde makul bir dağılımın gözlendiği gişe rakamları daha da olgunlaştı ve filmler arasındaki derin uçurumlar azaldı. Ana akım filmlerin seyirci rakamları büyük oranda birbirine yakın bir tablo çizerken gişe rakamları arasındaki makas da daralmış oldu.



İDDİALI FİLMLER YOLDA


Liste üzerine söylenecek çok şey var aslında. Zira özellikle sinema seyircisinin büyük artış gösterdiği son yıllara ait gişe verileri sinema sektörünün geleceği açısından çok önemli ayrıntı ve ipuçları barındırıyor. İlk altı ayın verilerini ana hatlarıyla değerlendirdiğimiz 2015 yılının ikinci yarısında yerli ve yabancı pek çok iddialı yapım seyirciyle buluşacak. Yılın ikinci yarısı gişeye ve dolayısıyla sinema sektörüne nasıl yansıyacak, bekleyip göreceğiz.



Niyazi Gül Dörtnala koşamadı


Komedi yapımları arasında en büyük hayal kırıklığını Ata Demirer'in yazıp yönettiği Niyazi Gül Dört Nala adlı film yaşadı. Demirer'in geçen yıl seyirciyle buluşan Eyvah Eyvah serisinin 3. filmi 3,5 milyonun üzerinde gişe yaparken, Niyazi Gül Dört Nala, 1 milyon bandına bile ulaşamadı. Geçen yıl 950 bini aşkın seyirci toplayan Mandıra Filozofu'nun devam filmi olan 'Mandıra Filozofu; İstanbul' ise 500 binde kalarak benzer bir hayal kırıklığı yaşattı.



Animasyona ilgi büyük


Yılın ilk yarısına ait verilere göre yabancı yapımlara ilgi iyi bir düzeyde. Geçen yıl en çok seyredilen filmler listesinde varlık gösteremeyen yabancı yapımlar bu kez listede üst sıralarda yer aldı. Listenin en başarılı yabancı yapımı Hızlı ve Öfkeli serisinin 7. filmi oldu. 3 milyona dayanan seyirci sayısıyla dikkat çeken bu filmi, 1 milyon 300 bin rakamıyla 'Yenilmezler: Ultron Çağı' izledi. Animasyon yapımlar da seyirciden ilgi görmeye devam ediyor. 'Big Hero 6', 610 bin kişi tarafından seyredilirken, 'Köstebekgiller: Perili Orman', 'Sünger Bob Kare Pantolon' ve '7 Cüceler' gibi animasyon filmler en büyük ilgiyi gören yapımlar oldu. Yılın iddialı yabancı yapımlarından 'Jurassic World' ve 'Hobbit: Beş Ordunun Savaşı' ise 500 bine ulaşamayan seyirci rakamlarıyla beklentileri karşılamadı.



'Korkular' geride kaldı


6 aylık zaman diliminde yerli ve yabancı pek çok korku filmi gösterime girerken bunlardan yalnızca 'Mihrez: Cin Padişahı' adlı film seyirciden yoğun ilgi gördü. Korku yapımlarından 'Ruhlar Bölgesi Bölüm 3' ve 'Şeytan-ı Racim 2: İfrit' 100 bin bandının biraz üzerine çıkabilirken, 'Azem 2: Cin Garez', 92 bin kişi tarafından izlendi. 'Hannas: Karanlıkta Saklanan', 'Helak: Kayıp Köy', 'Ezan', 'Poltergeist: Kötü Ruh' ve 'Şeytani Ruhlar' gibi korku filmleri ise 50 binin altında kaldı.


#Boxoffice Türkiye
#sinema
#Mahsun Kırmızıgül
#Poltergeist
9 yıl önce