|

Kore yemeği bizden sorulur

Kore Turizm Organizasyonu tarafından düzenlenen Kore Yemeği Yapma Yarışması'na 48 başvuru oldu. Talimhane'deki Gaya Restaurant'ın sahibesi Yasemin Li, yarışmacıların yaptıkları yemeklere hayret etmiş. 'Nasıl yaptıklarını çok merak ediyorum. Muhtemelen tarifleri internetten aldılar' diyor.

Emeti Saruhan
00:00 - 10/11/2013 Pazar
Güncelleme: 20:05 - 9/11/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Kore yemeği bizden sorulur
Kore yemeği bizden sorulur

Kore dizi ve filmlerinin estirdiği rüzgar, Korece dil kurslarına ve Kore yemeklerine olan ilgiyi arttırıyor. Öyle olmasa Türkiye'de Kore Yemekleri yarışması açılamazdı. Kore Turizm Organizasyon tarafından, Taksim Talimhane'deki Gaya Restaurant iş birliği ile Kore Yemeği Yapma Yarışması düzenlendi. Finali dün yapılan yarışmaya 48 başvuru oldu. Bunlardan 15'i finale seçildi. Biz de Gaya Restaurant'ı ziyaret ettik ve sahibesi Yasemin Li'den Kore mutfağını dinledik.

YEMEK SAĞLIKTIR

Yasemin Li. 'Yemekten daha güzel ilaç yoktur diye bir atasözümüz var. Çünkü bizim yemeklerimizi yiyen ilaca gerek duymaz' diyor. Kore'de kahvaltının erken saatlerde bir sultan gibi yapıldığını, öğle yemeğinin 12.00 civarında bir işçi gibi bol bol yendiğini, akşam yemeğinin ise yoksul gibi yendiğini anlatıyor. 3 öğün kurulan sofranın aynı olduğunu ifade eden Li, sofrada balık tabağı, et tabağı, sebze tabağı, pilav gibi tüm çeşitlerden bulunduğunu söylüyor.

Kore mutfağının yüzde seksenini mayalı yiyeceklerin oluşturduğunu da anlatan Li, her yemekte Ganjang (soya sosu), Doenjang (soya ezmesi) ve Gochujang ( Kore kırmızıbiber çeşnisi) soslarından biri yada bir kaçının mutlaka yendiğini söylüyor. Bu sosların mayalanarak yapıldığını ifade eden Yasemin Li, yüz sene bekleyen mayalı yiyeceklerinin bile olduğunu söylüyor. Mayalı yiyecekler ise sağlığa çok faydalı.

YOKSULLUK ETKİLEDİ

Eskiden Kore çok zengin olmadığı için mutfağında yağ, şeker kullanılmadığını anlatıyor Yasemin Li; 'Biz yemekten sonra tatlı yemeyiz. Tatlı sadece sarayda olurdu. Yemekten sonra meyve yenip, yeşil çay içilir. Yağla yapılan yemekler yok. Sebzeleri karıştırıp, soslarla lezzetlendirilip yenirdi. O nedenle çok sağlıklı. Aileler fakirdi. Bir kilo et varsa, aile kalabalık olduğu için çorba yapılırdı, herkes yerdi. Bu nedenle çorba çeşitlerimiz çoktur' diyor. Modern hayatla birlikte Kore'nin yemek kültürünün de değiştiğini anlatan Yasemin Li, artık hazır yemeğin sıkça yendiğini ifade ediyor. Yemeklerde artık çok çeşitli yağların kullanıldığını söylüyor Li. Zenginlerin kullandığı üzüm çekirdeği yağı bunlardan biri.

İLK BEŞ MUTFAK ARASINA GİRECEĞİZ

?Yasemin Li, yemek yarışması açma sebeplerinin 2017'ye kadar Kore mutfağını dünyanın 5 mutfağı arasına sokmak istemeleri olduğunu anlatıyor. Li, 'Eskiden dünyada Osmanlı, Çin ve Fransız mutfağı vardı. Ama şimdi İtalyan, Tayvan ve Japon yemeklerinden de söz ediliyor. Biz 2017'ye kadar Kore mutfağını ilk beş mutfak arasına sokmak istiyoruz. Ben 5 kişiye 8 ay boyunca Kore yemeği eğitimi de verdim. Yarışmaya 48 başvuru oldu. Çok çeşitli yemekler geldi. Ben de şaşırdım. Nasıl yaptıklarını çok merak ediyorum. İnternetten yemek tariflerini tercüme edip yapabiliyorlar. 15 finalisti resimden seçtik. Finalde gelip yemekleri burada yapacaklar' diyor.

11 yıl önce