|

Kösem Sultan

Yeditepe Yayınları arasında çıkan iki önemli eserden ilkini Erhan Afyoncu kaleme aldı. Altınay’ın “Muhteşem Valide Kösem Sultan” kitabı ise kölelikten iktidara uzanan hikayeyi anlatıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 7/11/2015 Cumartesi
Güncelleme: 18:20 - 6/11/2015 Cuma
Yeni Şafak
NİHAL METİN


Yaklaşık yarım asır imparatorluğun tarihinde önemli rol oynamış bir kadın, Mahpeyker Kösem Sultan… Onun döneminde Osmanlı tahtından altı padişah gelip geçti. Kösem Sultan'ın iktidarı ele geçirme ve elinde tutma mücadelesi ise onu Kadınlar Saltanatı'nın en etkin ismi haline getirdi. Güzel ve zeki Anastasya'nın kölelikten iktidara uzanan bu sıradışı hayatı, sarayın içerisinde ve dışarıda güç odaklarına karşına verdiği mücadele ile çok daha ilgi çekici hale gelmektedir.



Erhan Afyoncu yeni kitabı Muhteşem Valide Kösem Sultan'da, Kösem Sultan'ın hayatı, iktidarı ve dönemin siyasi olaylarına yer vermektedir. Osmanlı padişahlarının hem içte hem de dışta, imparatorluğun gücünü ve sınırlarını korumaya yönelik faaliyetlerini ayrıntılı olarak aktarmaktadır.



Afyoncu eserinde, tarihçilerin 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun geçirdiği sarsıntının sebepleri arasında “Kadınlar Saltanatı”nı da saymalarını eleştirmektedir. Ona göre hükümdar otoritesinin bulunmadığı bir dönemde Kösem Sultan ve Turhan Sultan'ın hanedanın akıbetini herşeyin üstünde tutması, devletin devamını sağlamıştır. Kitabında bu konudaki görüşünü “Tam da ihtiyaç olduğu bir dönemde sarayda böylesine muktedir kadınların bulunması, Osmanlı Hanedanı ve İmparatorluğu için tam bir şanstır.” sözleriyle ifade etmiştir.



GENİŞ KİTLELERE ULAŞMIŞ BİR ESER


Yeditepe Yayınevi'nden yayınlanan bir diğer eser ise Kadınlar Saltanatı Kösem Sultan'dır. “Tarihi Sevdiren Adam”ın kaleminden Kösem Sultan'ın hayatını okumak, elbette piyasada bulunan benzer temalı birçok kitaba göre çok daha farklı ve keyifli bir deneyim olacaktır. Bu kitap, Ahmed Refik Altınay'ın Kadınlar Saltanatı adlı eserindeki Kösem Sultan'ın hayatını aktardığı bölümün, Ahmed Önal tarafından günümüz Türkçesi'ne aktarılması ve mümkün mertebe sadeleştirilmesi ile yayına hazırlanmıştır.



1916 yılında yayımlanan ve Osmanlı Haremi'nin kapılarını aralayan dört ciltlik bu büyük eser, Kadınlar Saltanatı, yayınlandığı günden itibaren konusu ve üslûbu ile çok geniş kitlelere ulaşmayı başarmış ve tarihi soğuk, anlaşılmaz ve sıkıcı kitap sayfaların kurtarmıştır. Harem'de valide sultanların, hasekilerin ve cariyelerin ve padişahların yaşamlarına ışık tutmuştur. Ahmed Refik'in eserinin en önemli özelliği ise olayları bir roman tarzında, akıcı bir üslûpla aktarmanın yanında, dönemin siyasi ve sosyal yaşantısını birinci el kaynaklardan aktarıyor olmasıdır. Böylelikle kitabı okurken kendinizi sarayın içinde, bizzat olayların tanığı olarak bulabiliyorsunuz.



Bu eserler ile küçük yaşta saraya gelen Mahpeyker'in, Valide-i Muazzama Kösem Sultan olarak imparatorluğun tüm gücünü nasıl elde ettiği görebileceksiniz. Mutluğu ve acıları, hırsları ve zekâsı, evlat sevgisi ve devlet yönetimi ardında, bu güçlü kadın gerçekte kimdi, sorusunun cevabını bulabileceksiniz.





Valide Kösem Sultan


Erhan Afyoncu


Yeditepe Yay.




#Yeditepe Yayınları
#Kösem Sultan
#Erhan Afyoncu
#Muhteşem Valide Kösem Sultan
8 yıl önce