|

Kuşdiliyle haberleştiler

Kuşköy Köyünde 18'incisi gerçekleştirilen festivale gelen davetliler, yörede ıslıkla oluşturulan bir haberleşme yöntemi olan kuşdiliyle karşılandı. Kuşdilini Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köçek, kuşdilinin arazinin engebeli oluşu ve ulaşımın zorluğu yüzünden bir anlaşma dili olarak ortaya çıktığını söyledi.

Yeni Şafak
16:13 - 19/07/2015 Pazar
Güncelleme: 13:16 - 19/07/2015 Pazar
DHA

Kuşdili ile konuşmanın yaklaşık 500 yıldır devam ettiğini ve bunu yaşatmak için yıllardır etkinlikler düzenlediklerini belirten Köçek, Çanakçının Kuşköy Köyünde insanlarımız, düğünlerini, cenazelerini bu yolla duyuruyor, komşularını imeceye böyle çağırıyor. Arazinin yapısı nedeniyle geçmişteki en iyi haberleşme yöntemi kuşdiliydi. Biz de bu kültürü tanıtmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için 1998 yılından itibaren festival düzenliyoruz, çeşitli tanıtımlar yapıyoruz. Köyümüzde ve bazı yörelerde bu dil hala kullanılıyor dedi.


Köçekin konuşmasının ardından dernek üyeleri ve köylüler, kuşdili ile kendi aralarında Horon oyna, bize imeceye gel, akşama misafirliğe gel gibi, günlük konuşmalar üzerine bir gösteri yaptı. Islık eşliğinde horon oynanırken, bir anne ve kızı kendilerine verilen metinleri kuşdiliyle birbirlerine aktarmaya çalıştı. Festival yöresel sanatçıların konserleriyle devam etti.





#Kuş Dili
#Festivali
#Giresun
9 yıl önce