|

Lenfoma: Geldi ve gidiyor

Kanser bazı ortak noktalarıyla 100’den fazla değişik türü içine alan bir hastalık grubu. Pekçok çeşidi olan kanserin insanlarda görülme sıklığı artan lenfoma gibi bazı türleri, erken teşhisle tedavi edilebiliyor. Yani hastalık artsa da tedavisinde kesin başarı elde edilme oranı yükseliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/09/2015 Cuma
Güncelleme: 02:10 - 18/09/2015 Cuma
Yeni Şafak

Dünyada her yıl 360 binden fazla insanın yakalandığı bir kanser türü olan lenf kanseri erken tanıda en iyi cevabı veren kanser türlerinin başında geliyor. Dünyada her gün ortalama 1000 kişiye lenfoma teşhisi konuluyor. Geç kalındığı takdirde 6 ay içinde ölümcül hale gelebiliyor.



Yaygın ama bilinç düşük


Lenfoma konusundaki farkındalık ve bilincin yüksek olmaması, hastalığın çoğunlukla teşhis edilememesine veya geç teşhis edilmesine neden oluyor.



15 Eylül Dünya Lenfoma Bilinçlendirme Günü dolayısıyla AİFD Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli, “lenfomanın kür şansı olan, yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biri olduğuna dikkat çekiyor” ve devam ediyor:


“Lenfoma, lenf sisteminden kaynaklanan kanserlerin ortak adıdır. Lenfoma çok çeşitli alt tiplerden oluşan, farklı davranış özellikleri gösterebilen bir hastalık grubu. Lenfoma hem çocuklarda hem de erişkinlerde görülebiliyor. Ayrıca tüm dünyada da artıyor. Bağışıklık sistemini zayıflatan durumlar, bazı kimyasal maddelere maruz kalınması, belirli bazı virüslerden kaynaklanan hastalıklar lenfomaya yol açabilen risk faktörleri arasında yer alıyor. Genetik, immünsupresyon, çevresel faktörler, virüs ve bakteriler, kimyasal ve fiziksel ajanlar, radyasyon, kollajen doku hastalıkları, bağışıklık sistemi bozulması ve bağışıklık sistemi hastalıkları lenfoma gelişme riskini artırıyor.”



LENFOMA GİDEREK ARTIYOR


Lenfomaya, son yıllarda düzenli ve istikrarlı olarak daha fazla rastlandığına dikkati çeken Dr. Ümit Dereli, "Sadece ABD'de 2014 yılında 80 bin yeni lenfoma vakası bildirilmiştir. Aynı yıl yine sadece ABD'de lenfoma tedavisi için 13.5 milyar dolar harcandığı tahmin ediliyor. Özellikle ortalama yaşam süresinin artması ve yaşlı nüfusun önümüzdeki yıllardaki durumu düşünüldüğünde, Türkiye'de de lenfomanın artacağı öngörülmektedir” diyor.



Tedavisi %95 başarılı


Yenilikçi ilaç ve tedaviler ile bazı lenfoma türlerinde %95'e kadar başarı sağlandığını vurgulayan Dr. Dereli açıklamasında ayrıca “Lenfoma tedavisinde dünyadaki çalışmaların amacı lenfomanın şeker, tansiyon vb. kontrol edilebilen, kronik bir hastalık haline gelmesidir. Lenfoma tedavisinde artık hastalar evde, işyerinde, aktif yaşamdan kopmadan, ağız yoluyla alınabilen ilaçlarla yüksek başarı oranları ile tedavi oluyor” noktasına dikkat çekiyor.



Yaşama aktif bir şekilde devam ediliyor


Doğru tanı ve güncel tedavi uygulamaları ile aktif, sağlıklı ve uzun süreli yaşam şansının mevcut olduğuna dikkat çeken Dr. Ümit Dereli, " Bilim ve teknolojide son yıllarda gerçekleşen devrimsel ilerlemeler sayesinde, artık birçok hastalığın teşhis ve tedavisinde yeni bir döneme girildi" diyor ve devam ediyor:



"kök hücre araştırmaları, genetik çalışmalar, yeni, yenilikçi ve akıllı ilaçlar sayesinde kişiye özel tedavi seçenekleri artık gündemde. Lenfoma tedavisi artık hastanın hayattan kopmadan, yaşamına aktif bir şekilde devam ederken yapılabiliyor."






#lenfoma
#Ümit Dereli
#kanser
9 yıl önce