|

Leylası kitaplar olan alim

Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde Bayezid Devlet Kütüphanesi'ne 40 yıl emek veren Hafız-ı Kütüb İsmail Saib Sencer'in hayatı, vefatından 77 yıl sonra kitap haline geldi. Eseri hazırlayan tarihçi Zafer Bilgi, “O herkesin sorusuna yanıt bulan, leylası kitaplar olan alimdi' diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/07/2017 Cumartesi
Güncelleme: 07:32 - 1/07/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Leylası kitaplar olan alim
Leylası kitaplar olan alim

Bayezid Devlet Kütüphanesi'ne 40 yıl emek veren efsane müdür, Hafız-ı Kütüb İsmail Saib Sencer, ilim tarihimizin unutulan hazinelerinden biri. Aslen Arap Dili ve Edebiyatı uzmanı olan Sencer hukuk, tıp ve eczacılık eğitimi de aldı. 1897 yılında Bayezid Kütüphanesi’ne atanan Sencer, Bayezid Camii’nde ders verdi, müderrisliğe kadar yükseldi. 1925 yılından sonra bütün görevlerinden istifa ederek Bayezid Devlet Kütüphanesi’ndeki Kedili Kütüphanesi’ne kapandı. Ömrünü burada geçiren Sencer'in hayatı ancak vefatından 77 yıl sonra kitap haline geldi. Tarihçi Zafer Bilgi'nin yazdığı ve Mihrabad Yayınları arasından çıkan "İsmail Saib Sencer" kitabında alimin hayatından detaylar yer alıyor.

HAYATI BOYUNCA
KENDİNİ GİZLEMİŞ

Zafer Bilgi, 'Leylası kitaplar olan alim' dediği Sencer hakkında şunları söylüyor: "Hem demir hafız hem de kitap külliyat hafızı, yani Hafız-ı Kütüb olduğunu biliyoruz. Okuduğunu hıfzedebiliyor. Yani öğrendiğini unutmuyor. Hakkında kısıtlı sayıda metin olsa da özel bir çalışma olmadığını gördüm. 100 sayfaya yakın bilgi topladım, bire bir tanıyanı ne yazık ki kalmamış, yakınları ile görüşmeler yaptık. Melami meşreb biri olduğu için hayatı boyunca kendini gizlemiş. Osmanlıca bazı kitapların yazarı olarak Abdi Hakir ismini görürüz, yani Allah'ın aciz kulu. Onun da kendini gizleyen böyle alimlerden biri olduğunu düşünüyorum."

Sarığından vazgeçmiyor

İsmail Saib Sencer Abdülhamid, meşrutiyet ve cumhuriyet dönemlerinde yetişmiş bir alim. Sarığından ve cübbesinden asla vazgeçmiyor. Bu yüzden görevinden istifa ediyor, ancak makamı doldurulamadığı için istisnai bir karar ile, sarıklı halde ders vermesine izin çıkıyor.

Maaşını kedilere ve delilere harcAyan biriydi

İlme aşık bir insan olan Sencer, maaşını üçe böler, bir kısmını sayısı 80 ile 120 arasında değişen kedilerine, bir kısmını meczuplara himmet olarak dağıtırmış. Kalanını da yanına gelen alimlerin ikramına harcarmış. Ayaklı Kütüphane lakaplı alimi, dönemin google'ı olarak tanımlayan Zafer Bilgi, "Kendisine soru soran herkese mutlaka cevap veriyor. Size lazım olan bilgi şu kütüphanenin, şu katalog numarasının, şu ansiklopedisinin, şu cildinin, şu sayfasında diyor. İstese bilgiyi verir ama araştırmaya teşvik ediyor. Doktora öğrencilerine konu seçiminde yol gösteriyor. Çok ve derin bilgiye sahip olmasına rağmen hep geride durmayı tercih ediyor, bilgi verdiğinde adının geçmesini istemiyor" diyor. Kabri, Merkezefendi Haziresi'nde bulunuyor.

#Osmanlı
#Cumhuriyet dönemi
#Bayezid Devlet Kütüphanesi
7 yıl önce