|

Mıknatısla kanseri tedavi edecekler

İngiliz bilimadamları mıknatıs kullanarak kanseri tedavi edebilecek bir yöntem geliştirdi. Bu yöntemle hücrelere yerleştirilen nano mıknatısı, kanserli hücrelerle mücadele edecek

00:00 - 19/04/2008 Cumartesi
Güncelleme: 22:38 - 18/04/2008 Cuma
Yeni Şafak
Mıknatısla kanseri tedavi edecekler
Mıknatısla kanseri tedavi edecekler

Bilimadamları kanserle mücadele etme yollarından birini daha buldu. Sheffield, Keele ve Nottinghan üniversitelerinden uzmanlar, çok küçük mıknatısları, habis, kanserli urların tedavisinde kullanabileceklerini düşünüyor. İngiliz uzmanların üzerinde çalıştığı teknik de gen tedavisi diye adlandırılan yöntemin bir örneği. Bazı kanserli hastalara, radyoterapi gibi yöntemlerden çok daha başarılı bir tedavi sunabilmesi umuluyor.

FARELERDE BAŞARI SAĞLANDI

Araştırma fareler üzerinde yapılan deneylere dayanıyor. Farelerin kanından akyuvarlar alıyor ve bunların içine kanserle mücadele eden gen yerleştiriliyor. Bunun yanısıra aynı akyuvarların içine bir de 'nano mıknatıs' diye adlandırılan çok küçük mıknatıslar konuluyor. Kanserle mücadele eden hücreler ve nano mıknatıslarla silahlanmış bu akyuvarlar, aynı fareye tekrar enjekte ediliyor. Manyetik akyuvarların kanserli ura doğru yönelip yapışmasını sağlamak için bir başka mıknatıs kullanılıyor. Genler hastadan alınan kana yerleştirileceği için vücudun bağışıklık sisteminin genleri reddetme ihtimali de azaltılmış oluyor.

16 yıl önce