|

Modernleşme sofradaki sıcaklığı yok etti

Bu yıl 5. kez düzenlenen Türkiye Kore Edebiyat Sempozyumu'nda konuşan Prof. Dr. Park Yanggeun, “Türkiye'de olduğu gibi bizde de sofraya ailece oturmak önemlidir. Modernleşme, soframızdaki sıcaklığı aldı. Bunun yansımasını edebiyatta da görüyoruz" şeklinde konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 02:46 - 18/09/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Prof. Dr. Park Yanggeun - Park Sangwoo (FOTOĞRAFLAR: TALHA MENTEŞ)
Prof. Dr. Park Yanggeun - Park Sangwoo (FOTOĞRAFLAR: TALHA MENTEŞ)

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Gyeongsangbuk Valiliği, Gyeongju Belediyesi ve Dongni Mokwol Edebiyat Evi’nin işbirliğinde düzenlenen 5. Türkiye Kore Edebiyat Sempozyumu sona erdi. İki gün süren oturumlarda iki ülkeden yazar, akademisyen ve eleştirmenler bu yılın teması olan “Türk ve Kore Edebiyatında Geleneksel Kültür Unsurları” çerçevesinde sunumlar yaptı. Prof. Dr. Park Yanggeun “Kore Edebiyatında Korelilerin Yemek Sofrası Bilinçleri” hakkında konuştu ve şunları söyledi: “Kore’de tek oda paradigması vardır. Bir oda içinde yenir, eğlenir, atalara sunum yapılır, uyunur. Batı’da ise bunlar için farklı odalar vardır. Kore ve Türkiye’deki sofralara ailece oturmak önemlidir. Ancak bu birlik günümüzde sağlanamıyor. Ailenin tanımını yaparken sıcak bir kap pilav gibi benzetmesini kullanırdık. Modernleşme, soframızdaki sıcaklığı bizden aldı. Bunun yansıması edebi eserlerde bireysel kahramanların artmasıyla görünür hâle geliyor.”

KENDİMİZİ SEVMEDEN
BAŞKASINI SEVEMEYİZ

Roman yazarı Park Sangwoo “Aşkın Özgünlüğü ve Dünyevîliği, Ayrıca Geri Dönüşselliği” adlı konuşmasında Aziz Nesin’in “Tülsü’yü Sevmek” öyküsü ile kendi romanındaki aşka bakışlara değindi: “Aşk, binlerce yıldır edebiyatta en çok işlenen sorunsal, ama henüz bir cevap bulunamadı. 70 yaşındaki adam da 20’li yaşlardaki gençler de bir cevabın peşinde. İnsan sevdiğinde, kendi görüntüsünü karşıda görmek ister. Kendimizi sevmeden başkasını sevemeyiz. Aşk, kendimizi aradığımız bir ömürlük yoldur.” Roman yazarı Kang Seuk Kayong, eski efsanelerin yer aldığı Samgukyusa kitabı hakkında konuştu. Joo Hantae ise yaptığı konuşmada “Budizm felsefesi, modern Kore romanının temeli olarak kullanıldı. Zamanla şarkılar ve destanlara ilham olmuştur” ifadelerini kullandı. Üçüncü oturumda “Türk ve Kore Masallarının Geleneksel Kültürdeki Yeri” ana başlığı altında Lee Taehee, Prof. Dr. Abdülkadir Emeksiz, Lee Heesoo ve Sema Çeker sunumlarını yaptılar.

  • Eskiler ayna tuttu
  • Oturumun en ilgi çeken sunumu ise Prof. Dr. Azmi Bilgin “İnanç ve İnanışların Edebiyata Yansıması” üzerine yaptığı konuşma oldu. İran edebiyatından etkilediğine değinen Bilgin, divan, halk ve tekke edebiyatından örneklerle selam, şükür, aşk kavramlarını açıkladı. Ömer Altan “Âdetlerimiz, Geleneklerimiz ve Edebiyatımız” başlıklı sunumunda “Çeyiz, evlilik, sünnet, hediyeleşme, cenaze, misafirlik, ticaret, kandil gibi geleneklerin günümüzde yaşatılıyor olmasının en büyük paylarından biri Dede Korkut, Evliya Çelebi, Şinasi, Reşat Nuri, Ahmet Rasim, Metin And gibi isimlerine aittir. Her ülke edebiyatında böyle etkin kişiler dönemlerine ayna tutmuştur" dedi.
#Türkiye
#Park Yanggeun
#Lee Taehee
#Abdülkadir Emeksiz
#Lee Heesoo
7 yıl önce