|

Mukaddes emanetlerde eksik parça yol

Mukaddes emanetlerin Osmanlı'ya geçişinin 500. yılı dolayısıyla düzenlenen "Mukaddes Emanetler Işığında" etkinliği başladı. Prof. Dr. Mustafa S. Küçükaşçı, “1517'den itibaren toplanan mukaddes emanetlerin hiçbirinde eksik olmadığı tespit edildi” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 21:32 - 7/05/2017 Pazar
AA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Mukaddes Emanetler Işığında" etkinliği kapsamında düzenlenen sergiyi ziyaret etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Mukaddes Emanetler Işığında" etkinliği kapsamında düzenlenen sergiyi ziyaret etti.

Mukaddes emanetlerin Osmanlı'ya geçişinin 500. yılı münasebetiyle düzenlenen etkinlik, Bahariye Mevlevihanesi'nde başladı. Alanda açılan sergide ise hüsn-i hat sanatçıları Hasan Çelebi, Ferhat Kurlu, Faruk Dinçer Eratlı ve Ayşegül Tekmen, tezhib sanatçıları Mamure Öz, Mustafa Çelebi, Serap Bostancı ve Hacer Sönmez, ebru sanatçıları Hikmet Barutçugil, Alparslan Babaoğlu'nun yanı sıra, minyatürde Özcan Özcan ve Gülçin Anmaç, kalem işinde Semih İrteş ve Kaya Üçer, sedef sanatında Salih Balakbabalar, cilt dalında Ali Kunduracıoğlu ve Serra Güney, mozaikte ise Meyçem Ezengin'in eserleri sanatseverlerle buluştu. Geleneksel sanat dallarından 40 eserin görülebileceği sergi, 16 Mayıs'a kadar ziyarete açık olacak.

  • Has odalar kıymetlendi
  • Sempozyumda söz alan Dr. Tahir Güngör, Osmanlı saray teşkilatının en önemli kurumlarından biri olan Enderun'un Has Odası’yla ilgili şunları kaydetti: “Fatih zamanında kurulan Has Oda, yönetici sınıfının yetiştirilmesi misyonuna haizdi. Yavuz Sultan Selim'den sonra ise mukaddes emanetlerin bulunduğu Has Odalar kıymetlenmiş ve görevlilerin sorumlulukları artmıştır.”

ÖNEMLİ MERASİMLER BURADA YAPILDI

Serginin yanı sıra Bahariye Mevlevihanesi'nde düzenlenen sempozyumun ilk oturumunda Prof. Dr. Nihat Öztoprak, Topkapı Müzesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Küçükaşçı, Dr. Tahir Güngör, Prof. Dr. Selçuk Mülayim ve Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu yer aldı. Topkapı Müzesi Başkanı Küçükaşçı, ayrıca “1517'den itibaren toplanan mukaddes emanetlerin hiçbirinde eksik olmadığı tespit edildi” dedi. Küçükaşçı, Topkapı Sarayı'ndaki kutsal emanetler bölümünün ilk defa Fatih Sultan Mehmet zamanında yapıldığını ve Yavuz Sultan Selim ile birlikte Harameyn'in Osmanlı idaresine girmesiyle birlikte kullanılmaya başladığını belirtti. Kutsal emanetler bölümünün geçmişten günümüze fotoğraflarını gösteren Küçükaşcı, bu bölümün hiçbir zaman önemini kaybetmediğine vurgu yaparak, “Saray'da bir kelimenin başında has gördüğünüz zaman onun padişaha ait olduğunu anlarsınız. Osmanlı padişahları da III. Murat'tan itibaren her türlü töreni mutlaka bu dairenin içinde yapmaya büyük bir ehemmiyet vermişler. II. Mahmut'tan itibaren de bir anlamda Osmanlıların sembolik anlamda en önemli merasim yeri olarak öne çıkmış” diye konuştu. Küçükaşcı başkanlığındaki ikinci oturumda ise Yrd. Doç. Dr. Mustafa Toptan, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Önal, Dr. Nusret Gedik, Prof. Dr. Handan Öztoprak, Prof. Dr. Fatih Andı konuşmalarını yaptı.

#Osmanlı
#Emanet
#Beyoğlu
#Topkapı
7 yıl önce