|

Mushaf-ı Şerif’e sahip çıktık

16. Yüzyıl'da Hattat Mustafa Dede tarafından yazılan ve Türkiye’den kaçırılarak İngiltere’de açık artırmaya konulan Kur’an-ı Kerim’in satışı, Kültür Bakanı Kurtulmuş’un devreye girmesiyle engellendi. Mushaf-ı Şerif'in Türkiye’ye getirilmesi planlanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/11/2017 Pazartesi
Güncelleme: 11:40 - 6/11/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Eser, İngiltere'de müzayedede satılacaktı.
Eser, İngiltere'de müzayedede satılacaktı.

Meşhur Hattat Şeyh Hamdullah’ın oğlu Hattat Mustafa Dede tarafından 16’ncı Yüzyıl'da yazılan ve Türkiye’den kaçırılarak İngiltere’de açık artırmaya konulan Kur’an-ı Kerim’in satışı, Kültür Bakanı Numan Kurtulmuş’un devreye girmesiyle engellendi. Osmanlı hat ekolünün kurucusu olan Şeyh Hamdullah’ın oğlu Hattat Mustafa Dede’nin 16’ncı yüzyılda nesih hatla yazdığı, 18’inci yüzyılda altın ile tezhiblenen Mushaf-ı Şerif, izinsiz götürüldüğü İngiltere’de Cristie’s müzayedesi tarafından başlangıç fiyatı 120 bin sterlin olarak satışa sunulmuştu.


II. ABDÜLHAMİD HAN’IN ÖZEL KOLEKSİYONUNA AİT

Bizzat devreye girerek tarihi Mushaf-ı Şerif’in satışa çıkartılmasını engelleyen Kurtulmuş’un, söz konusu Mushaf-ı Şerif’in Türkiye’ye geri getirilebilmesi için de harekete geçmesi bekleniyor. Aynı zamanda Sultan 2’nci Abdülhamid Han’ın özel koleksiyonuna ait olan tarihi Mushaf-ı Şerif’in, ümmet şuuru ile muhafaza edilmesi gerektiğini ifade eden Gelenekli Sanatlar Uzmanı İbrahim Ethem Gören, “Uzun yıllar Mushaf-ı Şerif’in emanetçiliğini yapan Abdülhamid Han, Mustafa Dede’nin eserini kızı Naile Sultan’a düğün hediyesi olarak takdim etmiş" dedi.

  • 360 derecelik Türkiye turu
  • Türkiye’nin UNESCO’daki kültürel varlıklarının 360 derece tanıtılması için sanal gerçeklik uygulamasından faydalanılacak. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan, Türkiye’deki 15 kültürel ve doğal miras alanı ile geçici listedeki 60 kültürel ve doğal miras alanının 360 derece video çekimlerinin yapılarak, kurgulandığı ve YouTube üzerinden de yayınlanmasının sağlandığı proje tanıtıldı. Toplantıda konuşan Kurtulmuş, sanal gerçeklik uygulamalarının ülke tanıtımında önemli olduğunu vurguladı.

#Musaf
#Eser
#Hattat Mustafa Dede
6 yıl önce