|

Neden uzun yaşıyorlar?

En sağlıklı ve en yaşlı insanlar Okinawa’da yaşıyor. Ortalama yaşam ömürleriyse 85. Okinawa Japonya ile Tayvan arasında Doğu Çin Denizi’nde bulunuyor. Japonya dünyada 100 yaşın üstünde en fazla nüfusun yaşadığı bir ülke olduğu halde bu oran Okinawa’da 3 misli. Nedeni, beslenmeleri…

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/04/2015 Cumartesi
Güncelleme: 22:25 - 10/04/2015 Cuma
Yeni Şafak

Okinawa'da kalp rahatsızlıkları, kanser, beyin kanamaları ve yaşlılık hastalıklarının daha az görülmesi nedeniyle Amerikalı kardeşler Bradley ve Craig bir araştırma yapıyorlar. Araştırma sonuçlarına göre; uzun yaşamda 5 faktörün rolü bulunduğu bildiriliyor. Beslenme alışkanlıkları, stressiz hayat tarzı, birbirine özen gösteren bir toplum, hareketli hayat biçimi ve maneviyata değer verilmesinin uzun yaşamak için en önemli faktörler olduğu sonucuna varılıyor. Groningen Devlet Üniversitesi'nde Bilişsel Nöropsikiyatri Bölüm Başkanı olarak çalışan Andre Aleman'ın kaleminden tescilli uzun yaşam önerileri...



En önemli sırları diyetleri


Doymuş yağ oranı düşük, şeker ve tuz oranı düşük gıdalarla besleniyorlar. Balık, kabuklu deniz ürünleri, pirinç, deniz yosunu sebze meyve gibi… Bol yeşil ve siyah çay tüketiyorlar.



Beyin dostu besleniyorlar


Beyin dostu beslenmenin en önemli kriteri yemek miktarında aşırıya kaçmamak. Kalori enerji demek ise; neden motora ne kadar az yakıt gelirse mekanizmadaki hasar o kadar az oluyor?



Aç dolaşmak kaloriden kesmek değil


Yemek aralarında bisküvi ve şeker gibi atıştırmaları bırakarak aşırı öğünlerden kaçınarak epey yol alınabiliyor. Ortalama bir Hollandalı'nın diyetinde çok fazla karbonhidrat ve şeker bulunuyor. Bu da diyabet ve bunama riskini artırıyor.



Katı yağ tüketmiyorlar


Katı yağ damar tıkanıklığına neden olduğundan tüketilmemesiyle baştan damar yaşlanmasının önüne geçilebiliyor. Bu insanların beslenmeleri protein, hububat, sebze ve meyve açısından zengin. Zaten yapılan bir araştırmaya göre bitkisel kaynaklı kimyasalların beyni çalıştırdığı görülmüş. Bu maddelerse; susamda, keten tohumu yağında, brokolide, lahanada, şeftalide ve çilekte bulunuyor.



Yeterli sıvı alıyorlar


Özellikle sıcak yaz aylarında daha da önemli. 2003 yılında Fransa'da görülen aşırı sıcak hava dalgasında binlerce yaşlı yeterince sıvı alamadığından hayatını kaybetti. Avustralya'da yapılan bir araştırmaya göreyse; susama sinyali veren beyin aktivitesi az bir sıvı alımı sonucunda bu sinyali azaltıyor. Dolayısıyla yaşlılarda beynin yeterince sıvı aldığının işaretleri olsa da daha fazla sıvı almaları gerekiyor. Su en iyisi ve günde bir buçuk litre tüketmek hedef olmalı.



#Neden uzun yaşıyorlar
#diet
#Okinawa
9 yıl önce