|

Ney sembolik hissiyat gerçek

Türkiye’nin ilk başpare koleksiyonuna sahip neyzen Salih Bilgin, Hezarfen Sanat’ta genç sanatseverlere hem ney sazını öğretiyor hem de gönül bağını kuvvetlendirmek için muhabbet ortamları oluşturuyor.

Yeni Şafak
06:00 - 22/11/2015 Pazar
Güncelleme: 05:56 - 22/11/2015 Pazar
Yeni Şafak
AYŞE ÖZLEYEN


Enstürman aletini öğrenmek istediğimizde ilk olarak aklımıza dizilmiş notalar ve bilgileri tekdüze vermeye çalışan eğitmenler geliyor değil mi? Bu algıyı kırıp hem ney öğreten hem de gönül bağlarını kuvvetlendirmek için muhabbet ortamı oluşturan mekanlar var. Üsküdar'da bulunan Hezarfen Sanat, nadide ney ve sanat okullarından bir tanesi. Burada her şey çok daha samimi. Muharrem ayında aşurenin kaynaması, her akşam bir çorbanın pişirilmesi de bu sıcaklığı pekiştiriyor. Üstelik burada sadece ney öğretilmiyor, kemençe, ud, keman ve hat dersleri de veriliyor. Ney eğitmeni neyzen Salih Bilgin, aynı zamanda dünyada ilk diyebileceğimiz başpare koleksiyonunu Hezarfen Sanat'ta bulunduruyor.



MESELE ÜFLEME EYLEMİNDE...


40 yıldır ney üflediğini söyleyen Bilgin, neyzen Niyazi Sayın hocası sayesinde bu zamana kadar geldiğini dile getiriyor. Ney eğitimi vermek amacıyla kurdukları Hezarfen Sanat'ı zaman içinde üretim atölyesi haline getirmişler. Atölyede Bilgin'in eşi Yağmur Damla Bilgin kemençe dersleri verirken, neyzen Tolga Duran hem ney dersleri veririp diğer yandan da Atağan Bilgin'le birlikte atölye de kamış ve başpare yapıyor. Neyin günümüzde farklı algılar oluşturduğunu belirten Bilgin, “Aslında ney tam manasıyla bize ait bir saz değil. Ama bulunduğumuz coğrafyanın kültüründen ortaya çıkmış. Zamanla Osmanlı sanatında olduğu gibi bizde de en olgun hale gelmiş. Fakat bu durum insanları etkileyen bir saz olarak hedef gösterilmemeli. Aynı etki aslında tüm sazlarda hissedilebilir. Mesele üfleme eylemidir. Yüreğimizdeki sesi biz neye aktarırız. Kısacası ney sembolik, hissiyatlar gerçektir” diyor.







Neyin uç kısmı olarak bilinen başparenin koleksiyonu, Türkiye'de ilk kez Hazerfan Sanat'ta oluşuyor. Ney üflemeye başladığı zamanlarda başpare üretiminin olmadığını söyleyen Bilgin, bunun eksikliğini yaşadığını ifade ediyor.



Çoğaldıkça kalite düştü


Nefesli sazımız olan neye özellikle gençler tarafından rağbet artıyor. Popülerleşmeye başlayan neyin musikimize katkısı olduğunu düşünen Bilgin, “Yararı olduğu kadar zararı da var. Kontrolsüz çoğaldığı için kalite düştü” diyor. Bilgin, “Bu sazı öğrenmek isteyen gençler çıkacakları yolu ve hissiyatları iyi sorgulamaları” diyor.







Ebru'dan tezhipe tüm sanatlar burada


Hezarfen Sanat Ney ve Sanat Okulu'nda sadece ney üretimi yapılmıyor. İhtiyaç olan her şey el birliği ile atölyede yapılıyor. Ebru sanatında suya şekil vermek amacıyla kullanılan 'biz'i, tezhip sanatında altın parlatmakta kullanılan mühreyi ve kudüm çalınmasında kullanılan zahmeyi yaptıklarını dile getiren Bilgin, tümünün zamanla koleksiyona dönüştüğünü farkettiğini söylüyor.



#başpare koleksiyonu
#Hazerfan Sanat
#Salih Bilgin
8 yıl önce