|

Osmanlı Ordusu'nun direniş sembolü Hurma ekmeği

Anzak askerlerinin savaş esnasında yedikleri bisküviler yeniden üretilip, özel paketlerle satışa sunulunca aklımıza Osmanlı Ordusu'nun gıda sıkıntısı içerisinde kazandığı zaferler geldi.

Yeni Şafak ve
03:00 - 1/05/2016 Pazar
Güncelleme: 03:36 - 1/05/2016 Pazar
Yeni Şafak

Medine Müdafamızda, Fahreddin Paşa'nın bütün gıda tükendiğinde yaptırdığı hurma ekmeği, Osmanlı coğrafyasının şanlı direnişinin bir sembolü olarak üretilebilir nitelikte olacağını düşündüğümüzden tarifini sizlerle paylaşıyoruz.



ÜLKÜ MENŞURE SOLAK



Birinci Dünya Savaşı ve ardından gerçekleştirdiğimiz tarihin büyük destanı olan Kurtuluş Savaşının büyük hatırasını yaşatmakta biraz eksik kaldığımızı düşünüyorum. Hemen her yazımızda, beslenmenin kültürel bir iş olduğunu, tarihin önemli olaylarında kritik anlamlar taşıdığını vurguluyoruz. Avrupalı gezginlerin, "az yiyor, Peygamberleri gibi besleniyor, fakat yine de bu onların savaşçılığını gölgelemiyor" diyerek defalarca şaşkınlıklarını dile getirdikleri Osmanlı Ordusu'nun son savaşlarından biri olan Kuttul Amare'de yazdıkları destan, büyük bir gıda sıkıntısı içinde gerçekleşmişti. Osmanlı Ordu komutanları, hem idareci, hem de birer şef aşçı olarak askerlerinin sağlıklı bir biçimde beslenebilmeleri için ürettikleri pratik çözümler, insanı gerçekten hayrete düşürecek nitelikteydi.





ZAFER GÜNLERİNDE PİŞİRMELİ



Bu yıl içinde, Çanakkale Cephesi'nde vuruştuğumuz Anzak askerlerinin yedikleri bisküvilerin yeniden üretilip, Anzak askerleri anısına özel paketlerle satışa sunulduğunu okuduğumda büyük bir eksiklik hissettiğimi itiraf etmeliyim. Nasıl olur da biz neden yapmıyoruz? Oysa, Medine Müdafamızda, Fahreddin Paşa'nın bütün gıda tükendiğinde yaptırdığı hurma ekmeği, Osmanlı coğrafyasının şanlı direnişinin bir sembolü olarak üretilebilir niteliktedir. Yine, Sarıkamış'tan Kutul Ammare'ye, Çanakkale'den, Suriye Cephesi'ne Osmanlı askerinin en büyük gıdası peksimetti. Bütün bunları, birer değer olarak görmeli ve bu zafer günlerinde hikayeleriyle birlikte pişirmeliyiz diye düşünüyorum. Bu nedenle bugün, Asker Sofrası kitabında yazdığım hurma ekmeği tarifi ile birlikte evde de yapabileceğimiz hurmalı kurabiye tarifini vereceğim.



Hurma Unu Ekmeği



Malzemeler:



1 kg hurma



300 gram un



1 tatlı kaşığı tuz



600 ml su



Yapılışı: Hurma çekirdekleri ayıklanır ve bıçakla kıyılır. Sonrasında kurutularak, öğütülür. Un ve tuz ile karıştırılır. Su eklenir, yoğurulur. Yarım saat dinlendirilir. Önceden kızdırılmış 200 derecelik fırında pişirilir.





Hurma Kurabiyesi



Malzemeler:



1 adet yumurta



1 paket kabartma tozu



2 yemek kaşığı pudra şekeri



100 gram tereyağı



3 yemek kaşığı nişasta



Aldığı kadar un



Bal



Yapılışı: Hurmaları yıkayıp, üzerini geçecek kadar sıcak suda 10 dakika bekletelim. Çekirdeklerini çıkarıp robottan geçirelim ve iri parçalı bir hamur haline getirelim. Ayrı bir yerde yumurta, pudra şekeri, tereyağı, kabartma tozu, nişasta ve un ile ele yapışmayacak , yumuşak kıvamda bir hamur yapalım. Hafifçe hurma ile karıştıralım. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp toplar şeklinde yağlanmış tepsimize aralıklı olarak dizelim. 180 derecelik, önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirelim. Fırından çıkarıp, sıcakken üstlerine biraz bal dökerek bekletelim. Soğuduğunda servise alalım.



#Hurma ekmeği
8 yıl önce