|

Osmanlıca'yı sevdiren seri çıktı

Osmanlıca 10 kitaptan oluşan Beyan Yayınları'nın kitap serisinde birbirinden değerli çok sayıda yazar okuyucuyla buluşuyor. Osmanlıca metinlerin yanına Türkçe sadeleştirmelerinin de yer aldığı kitaplar oldukça öğretici.

Yeni Şafak
15:57 - 7/11/2017 Salı
Güncelleme: 16:01 - 7/11/2017 Salı
Yeni Şafak
Osmanlıca 10  kitaptan oluşan Beyan Yayınları'nın kitap serisi yayınlandı.
Osmanlıca 10 kitaptan oluşan Beyan Yayınları'nın kitap serisi yayınlandı.

AYŞEMİNE ALİOĞLU

Beyan Yayınları Osmanlı Türkçesi’ni öğretmeyi ve sevdirmeyi hedefleyen bir kitap serisi çıkardı. 10 kitabı içeren serinin içerikleri kadar estetik kapak görselleri de dikkat çekiyor. Kitaplar sırası ile şöyle: Şâhmerân Hikayesi, Çocukluk Hâtıraları(Ömer Seyfeddin), İlmihâl ( Ahmed Cevdet Paşa)Tûtînâme’den Hikâyeler (Süleymân Tevfîk), Vatana Dâir (Süleymân Nazîf), Hz. Peygamber ve Zamânı( Tâhirü’l-Mevlevî), Seçme Şiirler, Hakîkat Çiçekleri (Alî Emîri), Safahat’dan Seçme Şiirler( Mehmed Âkif Ersoy), Safahat’dan Seçme Hikâyeler( Mehmed Âkif Ersoy).

AKİF’TEN ALİ EMİRİ’YE

Serinin ilk kitabı yüzyıllardır nesileden nesile aktarılan Şahmeran Hikayesi’ni anlatıyor. Özünde iyilikler barındıran Şahreman’ın kuyuya atılan Cemşab isimli genç ile yaşadıkları Osmanlı Türkçesiyle tekrar hayat buluyor. Şahmeran, özünde iyilik olan bir karakterdir. Yer altında yılanları ile birlikte yaşar. Tüm yılanlar ona itaat eder. Cemşab adlı bir genç, arkadaşlarının açgözlülüğü yüzünden buldukları balı paylaşmamak adına, kuyunun dibinde bırakılır. Burada yalnız kalan ve yukarıya çıkamayan Cemşab, kuyunun yan tarafında bir delik görür. Deliği büyüterek, delikten ışık sızan bölümü gözetler ve orada Şahmeranı görür. Sonra geçebileceği kadar kazar ve Şahmeran ile bu şekilde tanışır. Türk edebiyatının önemli isimlerinden ve aynı zamanda en çok okunan yazarlarından olan Ömer Seyfettin’in çocukluk hikayelerinden bir bölüm de eserlerin arasında yer alıyorAhmet Cevdet Paşa’nın İlmihal kitabı ise dönemin ilköğretim okullarında okutulan, temel dini bilgileri ele alıyor. Ali Emirî Efendi’ nin “Hakikat Çiçekleri” isimli eserinde, İslâm tarihi boyunca değişik âlim ve önemli insanlarımızın ifade ettikleri veciz ve hikmetli sözler bulunuyor. Emirî Efendi eserinde hikmetli sözleri alfabetik bir şekilde sıralıyor. Kitaptaki her bir söz hayat görüşü olabilme amacı taşıyor. Eserin daha anlaşılır olması düşüncesiyle, her paragraf ya da cümlenin altında günümüz Türkçesiyle anlaşılabilecek metinler yer alıyor. Tahirül Mevlevi’nin “Hz. Peygamberler ve Zamânı” isimli kitabında ise Peygamberimizin hayatına ve yaşadığı döneme ilişkin çocuklar için kısa ve özlü temel bilgiler bulunuyor.Milliyetçi yazar Süleyman Nazif ise “Vatana Dair” başlığıyla kitap serisinde yerini alıyor. Nazif vatan sevgisi ve memlekete dair değerleri ele alıyor. Ünlü şair Mehmet Akif Ersoy’un Safahat adlı eserinden Seçme Şiirler ve Seçme Hikayeler de var. Eserlerinde, önemli toplumsal sorunları ustalıkla ele alan Mehmet Akif’in şiir ve hikayelerinden etkileyici kısımlar okura sunuluyor.

  • KİTAP ÖZETİ :
  • Osmanlıca Kitap Serisi
  • Beyan Yayınları
  • 10 Kitap
  • 2017
#Beyan Yayınları
#Osmanlıca Kitap Serisi
#Osmanlı Türkçesi
6 yıl önce
default-profile-img