|

Özgür Kudüs için çiziyoruz

Mirasımız Derneği tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Karikatür Yarışması’na başvurular başladı. Dernek başkanı Demirci, “Özgür Kudüs için çiziyoruz” başlığını taşıyan yarışma için, “Önümüzde Hanzala örneği var. Sembol bir çizgi çıkacağına inanıyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 03:20 - 14/09/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Özgür Kudüs için çiziyoruz
​Özgür Kudüs için çiziyoruz

Kudüs ve civarındaki Osmanlı mirasını yaşatmak için yola çıkan Mirasımız Derneği, “Özgür Kudüs için çiziyoruz” sloganıyla 1. Uluslararası Karikatür Yarışması düzenliyor. Dernek başkanı Muhammed Demirci, “Bütün dünyada şu an ortak dil, çizgi. Çizginin en önemli alanı olarak da karikatür sanatını gördük. Kudüs’ün hem tarih hem de sanattaki önemini göstermeyi hedefliyoruz. Önümüzde Hanzala figürüyle dikkat çeken Naci el-Ali’nin örneği var. Sembol bir çizgi çıkacağına inanıyoruz. Biz de Kudüs davasını çizim yoluyla dünyaya ulaşmak istiyoruz. Sosyal medyanın etkisini de düşündük, karikatürün yayılması daha kolay olacaktır” dedi. Yarışmanın jürisinde çizgi dünyasının önde gelen isimlerinden Hasan Aycın, Şafak Tavkul, Turan Dertli, Murat Yılmaz, yazar Asım Gültekin ve Ürdünlü çizer Naser Jafari bulunuyor.


NEDEN DAHA FAZLA
HANZALA ÇIKMASIN

Kudüs’ün Osmanlı Devleti’nin çıkışının 100. yılında gerçekleştirilen yarışmanın sonucunda bir basılı albüm yayınlanacak ve sergiler düzenlenecek. Yarışma sorumlusu Karikatürist Ahmet Altay’dan öğrendiğimize göre 15 gün önce küçük bir duyurusu yapılan yarışmaya şimdiden aralarında dünyaca ünlü isimlerin de eseri olan 50 çalışma gelmiş. Karikatür çizimine ilginin azaldığına değinen Altay, şunları söyledi: “90’lı yıllarda 250 bin olan mizah dergilerinin toplam satışı, günümüzde 40 bin civarında. Gençlerin ilgisini yeniden karikatüre çekmeyi de düşünüyoruz. Neden daha fazla Hanzala çıkmasın... Genç arkadaşımız bu yarışmaya yetişemese de bir yıl boyunca Kudüs’ü düşünüp yarışmayı bekleyecektir. Bunu başarabilsek bile bizim için yeterli.” Dini, siyasi kriterler olmadığına değinen Altay, “Yahudi, Brezilyalı, Hristiyan, Çinli bir karikatürist de bu yarışmaya katılabilir. Sadece çizerin, Kudüs’teki zulmü görmezden gelmemesi gerekiyor. Sanatın özgür olduğunu biliyoruz. Başarılı olan çizgi, ödülün sahibi olacaktır.” dedi. Yarışmaya son başvuru tarihi 17 Kasım. Ödüller 7-17 Aralık tarihleri arasında sahiplerini bulacak.

  • Selahaddin Eyyubi’den Naci El Ali'ye
  • Yarışmada birincilik ödülü 15 bin, ikincilik ödülü 10 bin ve üçüncülük ödülü 7 bin 500 lira olarak belirlendi. Ayrıca Selahaddin Eyyubi, II. Abdülhamid, Naci el-Ali, Necmetin Erbakan adına verilen özel ödüller bulunuyor. Karikatürist Altay bu ödüller için şunları söyledi: “Ödül değeri olarak dünyada ilk üçteyiz. Geniş bir katılım bekliyoruz. Eyyubi’den Erbakan’a Kudüs için bir taşı taş üstüne koymuş büyüklerimizi anmak istedik” dedi.
#Kudüs
#Resim
#Muhammed Demirci
7 yıl önce