|

Popüler kültüre Anadolu güzellemesi

Portre sanatına yeni bir soluk getiren Kadir Akyol'un 'İmgenin Refleksi' sergisi Frankie İstanbul'da açıldı. Akyol, popüler kültürün en bilinen karakterleri Jack Sparrow’u, Gandalf’ı, Joker’i, Daenerys Targaryen'i, Avatar'ı ve daha nicesini Anadolu motifleriyle yeniden canlandırıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/07/2017 Perşembe
Güncelleme: 02:58 - 27/07/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Popüler kültüre Anadolu güzellemesi
Popüler kültüre Anadolu güzellemesi

Nişantaşı'nda Sofa Otel'in üst katında yer alan Frankie İstanbul'da Kadir Akyol'un 'İmgenin Refleksi' isimli sergisi yer alıyor. Portre sanatına yeni bir soluk getiren Akyol'un birbirinden gerçekçi portreleri mekanın duvarlarını dolduruyor. Kimler yok ki! Karayip Korsanları’nın Jack Sparrow’u, Yüzüklerin Efendisi’nin Gandalf’ı, Kara Şövalye filminin Joker’i, Game of Thrones’un Daenerys Targaryen'i ve daha nicesi. Akyol, popüler kültürün ögelerini Anadolu motifleriyle harmanlıyor ve bununla ilgili "Resimlerimde hep Anadolu motifleri var. Dantelleri, yerel desenleri kullanıyorum. Karaktere uygun motifler seçmeye dikkat ediyorum" diyor. İmgenin Refleksi'ni 4 Eylül'e kadar gezebilirsiniz.

DOĞAÇLAMA ÇALIŞIYORUM

İmgenin Refleksi Akyol'un 13. kişisel sergisi. Eserlerinden anladığımız kadarıyla Akyol, popüler kültüre önem veriyor. Buradaki eserlerin hepsi yeni, bu yıl içinde tamamlanmış eserler. Herkesin bildiği karakterleri seçmesini ise "Bu yüzler alışılagelmiş olduğu için izlenmesi kolay oluyor. İnsanlara tanıdık geliyor ve karakterlere yakınlık kuruyor" diyor. Akyol'un portreleri hipergerçekçiliğe yakın ama tam anlamıyla öyle değil. Akyol daha çok doğaçlama çalıştığını söylüyor.

SİNEMADAN FAYDALANIYOR

Sinemayla içli dışlı olan ressam sinemadan da ziyadesiyle faydalanıyor. İmgenin Refleksi sergisinde genel olarak fantastik bir hava var. Disiplinlerarası çalışmayı seven Akyol, çalışmalarını Youtube kanalında da yayınlıyor.

Sırada Yeşilçam artistleri var

Bu seriyi henüz tamamlayan Akyol'un önünde Yeşilçam oyuncuları var. Yeni bir seriye başlayacağını kaydeden Akyol, "Kendi karakterimizle Anadolu motifleri bu kez tam uyumlu olacak. Mesela Türkan Şoray'ın gözleri dantelle çok güzel duracak. En başta da Yeşilçam'ı yapabilirdim ama biraz dünyadan beslenmem gerekti. Şimdi bir birikim oluştu bende ve artık kime hangi renk motif gider çok iyi biliyorum. Yeşilçam'ı çoğunlukla siyah beyaz çalışmayı düşünüyorum" diyor.

#Türkiye
#Kültür Sanat
#Kadir Akyol
7 yıl önce