|

Sanatçı ölümleri toplumu fazla sarsıyor

Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, sanat dünyasında ve iş dünyasında sağlıklı sayılan ünlü kişilerin ani ölümlerinin insanları fazlasıyla etkilediğini anlattı. Özellikle sportmen kişiliği ile ön plana çıkmış kişilerin beklenmedik ölümleri panik atağa neden olabiliyor. Yrd. Doç. Dr. Üney, bazı hastaların hastalıklarının oluşmasında başlangıç noktasının ünlü bir kişinin ölümü olduğunu söylüyor.

Yeni Şafak
10:27 - 25/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 10:39 - 25/05/2016 Çarşamba
IHA
Geçtiğimiz günlerde aniden hayatını kaybeden Oya Aydoğan'ın ölümü herkesi şaşırtmış ve etkilemişti.
Geçtiğimiz günlerde aniden hayatını kaybeden Oya Aydoğan'ın ölümü herkesi şaşırtmış ve etkilemişti.

Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, topluma mal olmuş ünlü kişilerin ani ölümlerinin insanlar üzerindeki etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ünlü kişilerin ani ölümlerinin bazı psikiyatrik hastalıklara yol açabileceğini ya da hastalık tetikleyicisi olabileceğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Üney, "Sanat dünyasında veya iş dünyasında sağlıklı sayılan, sportmen kişiliği ön plana çıkmış kişilerin bir şekilde beklenmedik ölümleri toplumu derinden etkileyebilmektedir. Bu da şu anlama gelmektedir; esasen kendisini sağlıklı sayan, herhangi bir sağlık problemi olmayan, spor yapan kişilerin bir şekilde bu kişilerle kendilerini özdeşleştirmeleri ve sonucunda onların ölümü, 'biz bunların hepsini yapıyoruz ama buna rağmen biz de öleceğiz ve ne zaman olacağı belirsiz' diye düşünmelerine neden olmakta ve onlar için korkutucu olmaktadır. Bazı psikiyatrik hastalıkların oluşmasında da bu kişilerin ölümleri başlangıç noktası olarak kabul edilebilmekte" dedi.



Hastalık takıntısına neden olabiliyor


Rıdvan Üney ünlü kişilerin ölümlerinden insanların çok etkilendiğini ifade ederek, "Yakın birisini beklenmedik bir şekilde kaybettiğimizde bizi biraz daha etkiliyor. Topluma mal olmuş kişilerin kaybı ise daha da fazla etkiliyor. Bu olaylardan sonra kişiler kendi sağlıklarıyla ilgili endişelere kapılabiliyor. Doktor doktor dolaşmaya, hatta bir doktora gittikten sonra ona inanmayıp diğer doktora gidip tekrar tahlil yaptırıp tekrar kendisini kontrolden geçirmeye başlıyor. Bu şekilde kişinin sağlık uğraşları giderek artabiliyor. Takıntı hastalığı gibi, kaygı bozuklukları gibi, hastalık hastalığı gibi bazı psikiyatrik problemler de bu olayların sonucunda gelişebiliyor. İlk panik ataklar çoğunlukla kişilerin kaybettikleri birisinin ölüm hikayesiyle başlıyor" diye konuştu.



Psikolojik rahatsızlığı olanlar daha çok etkileniyor


Toplumda ünlü kişilerin ölümünden sonra kişilerin kendileriyle ilgili ciddi sağlık endişeleri yaşamaya başlayabileceklerini belirten Üney, "Birçoğu tekrar tekrar doktorlara giderler. Psikiyatrik hastalığı olan kişilerde ise bu daha da dehşetle karşılanır. Altında bir psikiyatrik hastalık olduğu için ölüm daha da korkutucu hale gelmektedir. Kaygı bozuklukları, panik, takıntı hastalığı yada hastalık hastalığı gibi bir çok hastalığın oluşmasında tetikleyici rol bile oynayabilir. Bu anlamda bu kişilerin ölme şekli, ölümü toplum tarafından çoğu zaman büyük bir endişeyle büyük bir kaygıyla büyük bir korkuyla karşılar. Toplumda genel olarak kişilerde belirli aralıklarla sağlık kontrolü yapılması alışkanlığı ne yazık ki memleketimizde çok fazla yok. Dolayısıyla belirli aralıklarla sağlık kontrollerini yaptırmalılar" şeklinde konuştu.

#Rıdvan Üney
8 yıl önce