|

Savaşın ortasında sanat

Suriye'de Doğu Guta bölgesindeki Duma ilçesine yıllardır düşen mermi çekirdeği, füze ve bombaların artık mühimmatlarını toplayan Ebu Ali lakaplı Mustafa Ramazan bunlarla süs eşyası yapıyor. İşe başlamadan önce projelerini çizen Ramazan, kendi atölyesinde topladığı kullanılmış askeri mühimmatı imkanı dahilinde sanata çeviriyor.

Yeni Şafak
17:31 - 13/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 17:32 - 13/02/2017 Pazartesi
AA
Mustafa Ramazan: Amacım Suriye halkının mesajını dünyaya duyurmaktır. Suriye halkının barışı istediğini söylemek istiyorum.
Mustafa Ramazan: Amacım Suriye halkının mesajını dünyaya duyurmaktır. Suriye halkının barışı istediğini söylemek istiyorum.

Suriye'de rejim güçlerinin kuşatması altında yer alan başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesindeki Duma ilçesine yıllardır düşen mermi çekirdeği, füze ve bombaların artık mühimmatlarını toplayan Ebu Ali lakaplı Mustafa Ramazan bunlarla süs eşyası yapıyor.



Beşşar Esed rejimi 4 yıla yakın süredir kuşatma altında tuttuğu Duma'da yaşayan Ramazan'ın evinde çok sayıda artık mühimmat, patlamamış havan topu, füze ve roket kapsülleri görülüyor.



İşe başlamadan önce projelerini çizen Ramazan, kendi atölyesinde topladığı kullanılmış askeri mühimmatı imkanı dahilinde sanata çeviriyor.





Duma sakinlerinden Ramazan, "ölüm makineleri" olarak adlandırdığı bu mühimmatı süs eşyasına çevirme hikayesini AA muhabirine anlattı. Bölgedeki çatışmalarda kullanılan havan toplarından keman, mermi çekirdeklerinden palmiye ağacı ve çiçek yapan Ramazan, hurma ağacının yaprakları için Kalaşnikof AK-47 silahının mermi çekirdeklerini kullandığını söyledi.



Bölgede binlerce artık mühimmat olsa da her an hedef altında olan Duma'da savaş mühimmatlarını toplamanın kolay olmadığını belirten Ramazan, hurma ağacının yapımının biraz zaman aldığını ifade etti.



"Ölüm makinelerinden sanat yapıyorum"


Kullanılan savaş mühimmatından şamdan ve avize de yaptığını dile getiren Ramazan, ''İşe başlamadan önce unutmamak için projemi kağıda çiziyorum. Hurma ağacını yapmadan önce yaprak kısımlarını yaptım. Ölüm makinelerinden sanat yapıyorum. Çocuklar da artık mühimmatla oynayarak kendilerine göre şekiller yapıyor." dedi.








Kullanılmış savaş mühimmatını 4 yıldan bu yana süs eşyasına dönüştürdüğünü, evinin bir köşesinde bu eşyalardan küçük bir müze açtığını kaydeden Ramazan, ''Amacım Suriye halkının mesajını dünyaya duyurmaktır. Suriye halkının barışı istediğini söylemek istiyorum." diye konuştu.

25 yıldır otelde kalıyor "Her Filistinli müezzin olur ve ezanı okur" Evin altından tarihi mağara çıktı


#Mustafa Ramazan
#Suriye
7 yıl önce